završni rad
Soja u prehrani: za i protiv

Mateja Fegeš (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
Podaci o radu
NaslovSoja u prehrani: za i protiv
AutorMateja Fegeš
Voditelj/MentorDaliborka Koceva Komlenić (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog završnog rada je prikazati prednosti i nedostatke sastojaka soje. Soja (Glycine max (L.) Merr.) pripada porodici Leguminosae. Dolazi iz Istočne Azije gdje se uzgajala više od četiri tisuće godina. Bogata je proteinima zbog čega je omiljena hrana vegeterijanaca i važna sirovina prehrambene industrije. Također, sadrži kontroverzne fitoestrogene koji imaju oko 1000 puta manju aktivnost od estrogena. Postoje mnoge indikacije o pozitivnim svojstvima soje, poput tvrdnje da ima antikancerogena svojstva ali i sve više studija koje tvrde suprotno. Kako danas svjetska proizvodnja soje pokazuje stalnu tendenciju porasta za konzumaciju ljudi i životinja, provodi se sve više istraživanja koja proučavaju korisne, ali i štetne sastojke, prvenstveno sjemena soje.
Ključne riječisoja sjeme soje fitoestrogeni
Naslov na drugom jeziku (engleski)Soya in diet: yes or no
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Goal of this final labour is demonstration of advantages and disadvantages present with substances in soya. Soya (Glycine max (L.) Merr.) is part of legume family. It is native to East Asia where have been cultivated for over four thousand years. Soybeans are considered by many agencies to be a source of complete protein. This fact explains soya's significance in vegetarian food as well as in food industry. Also, it contains controversial phytoestrogens that are about one thousand times weaker than estrogens hormone. There are many indications about health benefits, like reduction of cancer risk, however, there are more and more studies with opposite claims. Today’s soya world production shows constant growth tendencies considering the fact that is for people and animal consumption , this growth is cause of higher number of scientific experiments in order to examine this conflicting health issues.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)soy soybean phytoestrogens
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:695218
PohranioIvana Šuvak