diplomski rad
Procjena prehrane i životnih navika djece predškolske dobi

Sabina Pandžić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovProcjena prehrane i životnih navika djece predškolske dobi
AutorSabina Pandžić
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Hrana je neophodna za održavanje svih funkcija organizma a pravilna prehrana djece je izuzetno važna zbog ubrzanog rasta i razvoja, odnosno povećane potrebe za energijom i hranjivim tvarima. Prehrambene navike se stvaraju u djetinjstvu, a djeca koja se u ranoj dobi nauče jesti vode, povrće i cjelovite žitarice imaju manji rizik obolijevanja od srčanih bolesti, dijabetesa tipa II, karcinoma i drugih bolesti povezanih s pretilošću. Prehrana koja je nedostatna ili nepravilna može nepovoljno utjecati na rast i razvoj, no s druge strane, prekomjerno uzimanje hrane te nepravilan omjer prehrambenih tvari mogu utjecati na stvaranje pretilosti te pridonijeti pojavi niza kroničnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Cilj ovog rada bio je ispitati prehrambene i životne navike djece predškolske dobi na području grada Našica i okolice te utvrditi u kojoj je mjeri prehrana djece u skladu sa smjernicama zdrave prehrane. Istraživanje je provedeno u obliku kratkog anketnog upitnika na ukupno 179 djece predškolske dobi, koji je podijeljen roditeljima u vrtićima. Rezultati istraživanja su pokazali da djeca predškolske dobi imaju zadovoljavajuće prehrambene navike i hrane se raznoliko, iako je relativno nizak unos voća i povrća. Također, rezultati su pokazali da većina djece brzu hranu i gazirana pića konzumiraju vrlo rijetko.
Ključne riječidjeca djeca predškolske dobi prehrana nutritivne potrebe
Naslov na drugom jeziku (engleski)Estimation of dietary habits and lifestyle of preschool children
Povjerenstvo za obranuInes Banjari
Daniela Čačić Kenjerić
Ivana Flanjak
Mirela Kopjar
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-11-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Food is necessary for maintaining physiological needs of the organism and the proper nutrition of children important because accelerated growth and development of children and increased energy needs and nutritional substances. Eating habits are formed in childhood, and children who are at an early age learn to eat fruits, vegetables, whole grains and similar have a lower risk of heart diseases, diabetes type II, cancer and other diseases associated with obesity. A diet that is deficient or improper can adversely affect the growth and development, but on the other side, evereating and incorrect ratio of nutrients could contribute to the obesity and appears of many chronic diseases later in life. Objective of this study was to investigate dietary habits and lifestyle of preschool children in the city of Našice and surrounding, and the extend to which children's nutrition in accordance with the guidelines of healthy eating. Research was conducted in the form of short questionnaire at 179 preschool children, which is divided parents in kindergarten. The results showed that preschool children have a satisfactory eating habits and are feed a varied, although relatively low intake of fruits and vegetables several times a day, despite recommendations of the 5 a day. Also, the results showed that most children junk foods and fizzy drinks consumed very rarely.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)children preschool children diet nutritional needs
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:173967
PohranioIvana Šuvak