završni rad
Sustav kontrole kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda u RH
završni rad

Štefica Vidaček (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovSustav kontrole kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda u RH : završni rad
AutorŠtefica Vidaček
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
U laboratorijskoj praksi određuju se fizikalna, kemijska i higijenska (somatske stanice i mikroorganizmi) svojstva mlijeka. Od fizikalnih svojstava određuju se gustoda, točka ledišta, kiselost po °SH i pH vrijednost mlijeka. Od kemijskih svojstava najčešde se određuje količina bjelančevina, mliječnog šećera i mliječne masti, a potom izračuna količina bezmasne suhe tvari. Od higijenskih svojstava određuje se ukupan broj mikroorganizama (bakterija) u mlijeku. Laboratorijskim analizama mogu se utvrditi sve promjene fizikalnih, kemijskih i higijenskih svojstava mlijeka koje su posljedica poremećene sinteze, lučenja mlijeka u mliječnoj žlijezdi (promjene uzrokovane bolešću, nepravilnom hranidbom, pogrešnom mužnjom i drugim čimbenicima), postupka mužnje te postupanja s mlijekom nakon mužnje. Pored spomenutih, u svakodnevnu praksu ulaze i analize za otkrivanje inhibitornih tvari u mlijeku, npr. ostaci pesticida, antibiotika, teških metala, dezinficijensa i drugih tvari štetnih za preradu mlijeka i zdravlje ljudi. Zdravstvena (higijenska) ispravnost mlijeka kontrolira se određivanjem broja i vrste mikroorganizama u mlijeku. Takve su analize jako važne za zdravlje potrošača, ali i za utvrđivanje tehnološke ispravnosti mlijeka.
Ključne riječimlijeko kontrola kakvoće
Naslov na drugom jeziku (engleski)System of quality control of milk and milk products in Croatia
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In laboratory practice physical, chemical and hygienic properties of milk are determined (somatic cells and microorganism). From physical properties, density, freezing point, acidity are determined by the °SH i pH of the milk. Usually the amount of protein, lactose and milk fat is determined from chemical properties, and then it calculates the amount of non-fat dry matter. From hygienic properties the total number of microorganisms (bacteria) in milk is determined. With laboratory analysis all physical, chemical and hygienic properties of milk can be determined that are the consequence of defective synthesis, secretion of milk in the mammary gland (changes caused by disease, improper feeding, wrong milking and other factors), milking procedure and milk treatment after milking. In addition to the aforementioned, the everyday practice includes analysis to detect inhibitory substances in milk, for example residues of pesticides, antibiotics, heavy metals, disinfectants and other substances harmful to the processing of milk and human health. These kinds of analysis are very important for the health of the consumers, but also for determination of technological milk safety.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk quality control
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:428432
PohranioSanda Hasenay