završni rad
Mikrobiologija voda

Marija Došen (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovMikrobiologija voda
AutorMarija Došen
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Mikrobiologija vode proučava život mikroorganizama koji se nalaze u čistim i onečišćenim vodama, određuje smjer procesa samopročišćavanja te razjašnjava mogućnost korištenja mikroorganizama kao indikatora stupnja onečišćenja vode. Poznato je da je voda jedan od osnovnih uvjeta za život na Zemlji, nezamijenjiva je njezina uloga u održavanju osobne i opće higijene, u proizvodnji namirnica i u zadovoljavanju brojnih potreba u prirodi, poljoprivredi i industriji, ali je također i prenositelj ne samo teških zaraza, već i opasnih kemikalija, kancerogenih, radioaktivnih i drugih materijala. Stoga je razumljivo što mnoge međunarodne organizacije nastoje zaštiti vodu, prije svega vodu za piće, od bilo kojeg oblika zagađivanja.
Ključne riječimikroorganizmi samopročišćavanje voda zagađena voda zaštita vode
Naslov na drugom jeziku (engleski)Water microbiology
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Water microbiology studies the life of microorganisms that can be found in clean and polluted waters, it determines the direction of the self cleaning process and clarifies the possibility of microorganisms usage as indicators of water pollution degree. It is known that water is one of the basic necessary conditions for life on Earth, her role is irreplaceable in maintaining personal and general hygiene, in food production and in the meeting the many needs in the countryside, agriculture and industry, but it is also the transferor, not only a serious infections, but also a hazardous chemicals, carcinogens, radioactive and other materials. It is therefore understandable that many international organizations are committed to protect the water, primarily drinking water, from any type of contamination.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)microorganisms self cleaning water polluted water water protection
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:796175
PohranioIvana Šuvak