završni rad
Određivanje proteina u prehrambenim proizvodima

Marijana Janči (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovOdređivanje proteina u prehrambenim proizvodima
AutorMarijana Janči
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Proteini, ovisno o svojoj građi, provode čitav niz različitih aktivnosti unutar organizma. Prva i osnovna zadaća proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Za bilo koji dio našeg tijela koji prolazi kroz proces rasta ili regeneracije, stvaraju se nove tjelesne stanice, koje trebaju proteine za svoju izgradnju i uspostavljanje odgovarajuće funkcije. Druga velika zadaća proteina je nadomještavanje oštećenih i odumrlih stanica. Proteini se nalaze u raznim vrstama prehrambenih namirnica. Kvalitativno dokazivanje proteina se u namirnicama vrši najčešće raznim reakcijama taloženja (reverzibilnim i ireverzibilnim načinom) i bojanja (Biuret reakcijom, Adamkiewiczevom reakcijom, ksantoproteinskom reakcijom, ninhidrinskom reakcijom, Millonovom reakcijom te cisteinskom probom). Kvantitativno određivanje proteina u prehrambenim proizvodima najčešće se vrši Kjeldahlovom metodom, metodom po Dumasu, metodom na principu Biuret reakcije, Bradfordovom metodom, Lowryjevom metodom, metodom s bicinkoninskom kiselinom (BCA metodom), fluorimetrijskom metodom te metodom mjerenja refraktivnog indeksa.
Ključne riječiproteini prehrambeni proizvodi
Naslov na drugom jeziku (engleski)PROTEIN DETERMINATION IN FOOD PRODUCTS
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-06
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Proteins, depending on its structure, carry out a range of activities within the organism. The first and main task of proteins is their essential role in the process of growth and development. For any part of our body that goes through a process of growth or regeneration, new body cells are created, that need protein to build and establish proper function. Another major task of protein is substitution of damaged and dead cells. Proteins are found in various types of food ingredients. Qualitative detection of proteins in food is usually made by various sedimentation reactions (reversible and irreversible manner) and color reactions (Biuret reaction, Adamkiewicz reaction, the ksantoprotein reaction, ninhidrin reaction, Millon reaction and cysteine test). Quantitative determination of proteins in food products is usually done by Kjeldahl method, method according to Dumas, method by using the principle of Biuret reaction, Bradford method, Lowry method, method with bicinkonin acid (BCA method), fluorimetric method and with the method of measuring the refractive index.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)protein food products
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:480753
PohranioIvana Šuvak