završni rad
Ispitivanje pesticida u hrani

Sanela Janči (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovIspitivanje pesticida u hrani
AutorSanela Janči
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Postoji mnogo analitičkih metoda koje se koriste za detekciju ostataka pesticida u hrani. Sve one uključuju pripremu uzoraka, ekstrakciju, pročišćavanje, razdvajanje i detekciju određenog spoja. Nakon što je pesticid ekstrahiran iz uzorka odvaja se od ostalih suekstrahiranih spojeva ili plinskom (GC) ili tekućinskom kromatografijom (LC), a rjeđe tankoslojnom (TLC). Svim kromatografskim metodama zajedničko je postojanje nepokretne (stacionarne) i pokretne (mobilne) faze. Plinovita ili tekuća mobilna faza nosi komponente uzorka kroz stacionarnu fazu, a odjeljivanje se temelji na razlikama u brzinama kretanja komponenata kroz stacionarnu fazu. Završni korak analize (detekcija) omogućava nastajanje električnog signala koji je proporcionalan intenzitetu neke osobine mobilne faze ili supstance koja se eluira pa se može koristiti za mjerenje količine pesticida koji prolaze kroz kolonu. Sve tehnike koje se koriste i dalje će se poboljšavati, a teži se povećanju broja pesticida koji se mogu odrediti jednom metodom u jednom uzorku.
Ključne riječipesticidi kromatografske metode analitičke metode
Naslov na drugom jeziku (engleski)Examination of pesticides in food
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
There are a lot of analytical methods used for detection of pesticide residues in food. All of them include sample preparation, extraction, purification, separation and detection of a particular compound. Once the pesticide is extracted from the sample it must be separated from other extracted compounds with gas (GC) or liquid chromatography (LC), rarely with thin layer cromatography (TLC). For all cromatographic metods in common is the existance of fixed (stationary) and mobile phase. Gaseous or liquid mobile phase carries the sample components through the stationary phase, so separation is based on differences in speed of movement of components through the stationary phase. The final step of the analysis (detection) allows the formation of an electric signal that is proportional to the intensity of some features of mobile phase or a substance that is eluted and can be used to measure the amount of pesticides that pass through the column. All the techniques used will continue to improve with tendation to increase the number of pesticides that can be determined with one method in one sample.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pesticide chromatographic methods analytical methods
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:696303
PohranioIvana Šuvak