završni rad
Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji

Mladen Čengija (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovČišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji
AutorMladen Čengija
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Konzumni šećer jedan je od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane, a prema „Pravilniku o šećeru i ostalim saharidima, njihovim otopinama te škrobu i škrobnim sirupima“ označava pročišćenu i kristaliziranu saharozu bijele boje vrlo visokog udjela čistoće (iznad 99,7 %). Proizvodnja šećera iz šećerne repe je kontinuirani proces koji se sastoji od slijedećih tehnoloških faza: prijem i skladištenje šećerne repe, proces difuzije saharoze iz šećerne repe, čišćenje difuznog soka, koncentriranje difuznog soka, kristalizacija saharoze i dorada kristalnog šećera. U postupku čišćenja difuznog soka uklanjaju se u što većoj mjeri otopljeni nešećeri i suspendirane nečistoće. Nečistoće u difuznom soku ometaju kristalizaciju saharoze čime znatno smanjuju količinu proizvedenog šećera (iskorištenje).
Ključne riječisaharoza šećerna repa šećer
Naslov na drugom jeziku (engleski)Diffusion juice purification in sugar factory „Sladorana“ in Županja
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-03-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Table sugar is one of the main ingredients daily diet, and according to the „Regulations on sugar and other saccharides, their solutions as well as starch and starch syrups“ means purified and crystallized sucroze, white and very high proportion of cleanliness (above 99,7 %). Production of sugar from sugar beet is a continuous process which consists of the next technological stages: reception and storage of sugar beet, process of diffusion of sucrose from sugar beet, cleaning diffuse juice, concentration diffusion juice, crystallization of sucrose and finishing crystal sugar. In the process of cleaning the diffusion juice dissolved unsugar and suspended impurities are removed to the greatest extent possible. Impurities in the diffuse juice hinder crystallization of sucrose, thereby significantly reduce the amount of sugar produced (utilization).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sucrose sugar beet sugar
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:867209
PohranioIvana Šuvak