diplomski rad
Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum

Darija Franić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovInhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum
AutorDarija Franić
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
U radu je ispitivan utjecaj dodatka meda na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46. Također, ispitivan je utjecaj medom zaslađenog fermentiranog mlijeka na inhibicijsko djelovanje rasta bakterije Listeria monocytogenes. Mlijeku su dodavane dvije vrste meda: tamna vrsta kestenovog meda i svijetla vrsta bagremovog meda. Osnovna pretpostavka u radu bila je da dodatak meda može utjecati na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka, te na brzinu rasta Bifidobacterium longum Bb-46 u mlijeku. Pretpostavljen je i jači inhibicijski učinak fermentiranog mlijeka na rast Listeria monocytogenes uzrokovan dodatkom meda mlijeku prije fermentacije. Rezultati ispitivanja pokazali su da obje vrste meda poboljšavaju rast i aktivnost Bifidobacterium longum Bb-46, u svim vrstama mlijeka tijekom fermentacije. Istovremeno, u kozjem mlijeku je tijekom cijelog perioda fermentacije zabilježena viša kiselost i veći broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 nego u kravljem mlijeku. Testovi inhibicije rasta bakterije Listeria monocytogenes pokazali su da su veličine zona inhibicije ovisile o svim ispitivanim činiocima: vrsti mlijeka, vrsti dodanog meda, kao i o udjelu dodanog meda mlijeku prije fermentacije. Uzorci fermentiranog mlijeka s dodatkom kestenovog meda jače su inhibirali rast bakterije Listeria monocytogenes nego uzorci s dodatkom bagremovog meda.
Ključne riječimlijeko med bakterije inhibicija
Naslov na drugom jeziku (engleski)The inhibition of the growth of bacterium Listeria monocytogenes during the milk fermentation with addition of honey by Bifidobacterium longum
Povjerenstvo za obranuJovica Hardi
Vedran Slačanac
Hrvoje Pavlović
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-06-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of the study was to determine the influence of honey addition on fermentation of goat, cow and soya milk with Bifidobacterium longum Bb-46. Additionally, inhibitory potential of honey-sweetened fermented goat, cow and soya milk against Listeria monocytogenes strain was examined. Two monofloral honey types, dark-colored chestnut and light-colored acacia honey were added. The basic hypothesis of this study was that addition of honey could have influence on the growth of Bifidobacterium longum during the fermentation of milks. Furthermore, higher inhibitory potential caused by honey addition against Listeria monocytogenes has been assumed. Compared to cow milk, higher acidity and CFU of Bifidobacterium longum were noted in the fermented goat milk in all phases of the fermentation process. The results of this study show that both types of honey enhanced growth and acidity of the Bifidobacterium longum Bb-46 in both types of milk during fermentation.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk honey inhibition
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
ProjektFinancijer projekta: MZOŠ
Naziv projekta: Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Šifra projekta: 113-1130475-0336
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:085935
PohranioSanda Hasenay