diplomski rad
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke s epiklorhidrinom

Maja Tomesić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovPriprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke s epiklorhidrinom
AutorMaja Tomesić
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovoga rada bila je priprava i karakteriziranje škroba tapioke modificiranog epiklorhidrinom u udjelu 0,1 mL/100 g s. tv. škroba. Reološka, termofizikalna svojstva i probavljivost dobivenog modifikata usporedeni su s nativnim škrobom tapioke. U odnosu na nativni škrob tapioke, škrob tapioke modificiran epiklorhidrinom imao je veću probavljivost, veću viskoznost vrha i viskoznost pri 92 °C, te veću viskoznost pri 50 °C. Manja vrijednost kidanja modificiranog škroba pokazuje da modificirani škrob stvara pastu stabilniju tijekom miješanja pri visokim temperaturama od nativnog škroba. Temperatura želatinizacije škroba tapioke modificiranog epiklorhidrinom bila je blago povišena u odnosu na nativni škrob, dok je entalpija želatinizacija bila manja. Nativni škrob tapioke imao je manju tendenciju retrogradacije od modificiranog.
Ključne riječiškrob škrob tapioke
Naslov na drugom jeziku (engleski)Preparation and characterization of epychlorhydrin-modified tapioca starch
Povjerenstvo za obranuDrago Šubarić
Jurislav Babić
Mirela Kopjar
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-02-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this research was to prepare and characterize tapioca starch modified with 0,1 mL epichlorohydrin/100 g starch (d. m.). Compared to the native starch, tapioca starch modified with epichlorhydrin had larger digestibility, higher peak viscosity, hot paste viscosity and cold paste viscosity. Lower breakdown values show that modified starch paste is more stable to shearing at high temperatures than native starch paste. Gelatinization temperature of modified tapioca starch was slightly higher than of native starch, while entalpy of gelatinization was lower. Native tapioca starch had lower tendency to retrograde than modified starch.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:149613
PohranioSanda Hasenay