završni rad
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)

Ivana Buljeta (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
Podaci o radu
NaslovAntioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)
AutorIvana Buljeta
Voditelj/MentorIvana Flanjak (mentor)
Sažetak rada
Antioksidativni kapacitet meda jedno je od najispitivanijih dokazanih pozitivnih svojstava meda. Uglavnom ovisi o botaničkom podrijetlu, a najčešće se povezuje s udjelom ukupnih fenola i bojom meda. Na uzorcima meda od vriska provedena je peludna analiza i određeni sljedeći fizikalno-kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, boja, aktivnost dijastaze, udio HMF-a, te udio šećera. Antioksidativni kapacitet je određen FRAP i DPPH metodama, dok je udio fenola određen Folin-Ciocalteu metodom. Rezultati analiza pokazali su da med od vriska karakterizira svijetlo žuta boja i spora kristalizacija. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 114,1 do 192,8 mg galne kiseline/kg meda. Antioksidativni kapacitet određen DPPH metodom iznosio je 11,48 – 19,21 mg/ml, a FRAP metodom 286,5 – 506,4 μM Fe(II). Visoke statistički značajne korelacije utvrđene su između boje, udjela ukupnih fenola i antioksidativnog kapaciteta.
Ključne riječimed med od vriska antioksidacijska aktivnost fizikalno-kemijski parametri
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antioxidnat capacity and physicochemical parameters of winter savory (Satureja montana L.)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Antioxidant capacity of honey is one of the most investigated therapeutic properties of honey. It mostly depends on botanical origin, and is usually associated with the total phenolic content and honey colour. After pollen analysis, was performed, following physicochemical parameters were determined: water content, electrical conductivity, colour, diastase activity, HMF content, and sugar content. Antioxidant capacity was determined by FRAP and DPPH methods, while phenolic content was determined by modified Folin-Ciocalteu method. The results showed that winter savory honey is characterized by light amber colour and slow crystallization. Total phenolic content ranged from 114,1 to 192,8 mg of gallic acid/kg honey. Antioxidant capacity determined by DPPH method was from 11,48 to 19,21 mg/ml, while the results of FRAP method were from 286,5 to 506,4 μM Fe(II). High statistically significant correlations were found between colour, total phenolic content and antioxidant capacity.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey winter savory honey antioxidant activity physicochemical parameters
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:080101
PohranioIvana Šuvak