završni rad
Bolesti i mane vina

Antonio Tutić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovBolesti i mane vina
AutorAntonio Tutić
Voditelj/MentorAnita Pichler (mentor)
Sažetak rada
Vino je poljoprivredno prehrambeni proizvod, dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa. Bolestima vina smatraju se promjene do kojih dolazi uslijed djelovanja mikroorganizama koji razgradnjom pojedinih sastojaka stvaraju nove štetne sastojke vina. Vino je osjetljivo prema raznim faktorima i sklono kvarenju. Neki od faktora potječu od grožđa, ali najčešće se javljaju za vrijeme čuvanja vina. Kvarenja dijelimo na bolesti i mane vina. Bolesti su zarazne i prenose se sa vina na vino. Osnovne bolesti vina, koje nastaju djelovanjem raznih bakterija i gljivica, su vinski cvijet, octikavost, zavrelica i manitno vrenje, oksidacija, sluzavost te gorčina vina. Najčešće mane vina, koje nastaju djelovanjem raznih kemijskih procesa i enzima ili stranih tvari su miris vina po sumporovodiku, miris po drvu (na bačvu), miris po plijesni, bakreni, crveni, smeđi (posmeđivanje), crni (plavi), sivi i bijeli lom.
Ključne riječivino kvarenja bolesti vina mane vina
Naslov na drugom jeziku (engleski)Diseases and defects of wine
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wine is an agricultural food product, obtained through full or partial alcoholic fermentation of fresh grapes or grape grape juice from fresh processable grapes. Wine diseases are considered the changes that occur through the action of microorganisms which create new harmful ingredients through the degradation of the individual wine ingredients. Wine is sensitive to various factors and prone to deterioration. Some of the factors come from grapes but most develope during the storage of wine. Deteriorations are classified as diseases and defects of wine. The diseases are infectious and are transferred between wines. Basic diseases of wine, which are caused by bacteria and fungi, are the wine flower, acetic tinge, lactic acid and mannitic fermentation, oxidation, wine mucus and bitterness. The most common defects of wine, which are products of various chemical processes and enzymes or foreign substances, are hydrogen sulfide smell, wood smell (barrel smell), the smell of mildew, copper, red, brown (browning), black (blue) , gray and white fracture.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine decay disease wine defect wine
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:091470
PohranioIvana Šuvak