disertacija
Primjena ultrazvučne ekstrakcije otapalom i mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi za karakterizaciju meda

Zvonimir Marijanović (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovPrimjena ultrazvučne ekstrakcije otapalom i mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi za karakterizaciju meda
AutorZvonimir Marijanović
Voditelj/MentorIgor Jerković (mentor)
Drago Šubarić (komentor)
Sažetak rada
Doprinos pčela i okoliša košnice isparljivim spojevima meda određen je pripravom saharozne probe (pčele u zatvorenoj košnici hranjene su saharoznom otopinom). Identificirani spojevi su srodni sastavu epitelnih voskova i voskova u košnici, a manje feromonima pčela. Toplinski tretman probe na 80 oC i uskladištenje 365 dana omogućilo je praćenje nastanka artefakata koji se mogu pojaviti u medu. Rezultati istraživanja uzoraka meda (kadulja, lavanda, vrba i amorfa) su izrazito ovisni o primijenjenoj metodi ekstrakcije sa značajnim kvalitativnim i kvantitativnim razlikama između ekstrakata vršnih para (bez otapala, HS-SPME) i ultrazvučnih ekstrakata s organskim otapalima (USE). Vršne pare su sadržavale više isparljive spojeve manjih molekulskih masa. USE tehnika omogućuje ekstrakciju poluisparljivih i vodotopljivih spojeva, posebice benzojeve, vanilinske i feniloctene kiseline. Upotreba ultrazvučne vodene kupelji (metoda neizravne sonifikacije) sa smjesom otapala (pentan : dietil-eter 1 : 2 v/v) pokazala se najprikladnijom za ekstrakciju svih uzoraka meda. S druge strane, ekstrakcija nepolarnih spojeva s pentanom, a potom ekstrakcija s polarnijim dietil-eterom omogućila je detaljniju analizu. Upotrebljene tehnike su komplementarne, a upotreba samo jedne od navedenih tehnika ne daje potpuni uvid u sastav spojeva meda te bi se mogli donijeti pogrešni zaključci, osobito kod identifikacije markera botaničkog porijekla meda.
Ključne riječimed ekstrakcija kromatografija
Naslov na drugom jeziku (engleski)The application of ultrasonic solvent extraction and solid phase microextraction for the honey characterization
Povjerenstvo za obranuDaniela Čačić Kenjerić (predsjednik povjerenstva)
Igor Jerković (član povjerenstva)
Drago Šubarić (član povjerenstva)
Nela Nedić Tiban (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
UDK638/639
PRIMIJENJENE ZNANOSTI. MEDICINA. TEHNIKA. TEHNOLOGIJA
Pčelarstvo. Držanje i uzgoj kukaca. Lovstvo. Ribarstvo. Ribogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski doktorski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdoktor/doktorica znanosti, područje biotehničkih znanosti, polje prehrambena tehnologija
Kratica akademskog / stručnog nazivadr. sc.
Vrsta radadisertacija
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-03-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Contribution of the honeybees and hives environment to volatile honey compounds is determined by preparing saccharose probe (the bees in closed hive were feeded with saccharose solution). Identified compounds were similar to cuticular and comb waxes and less to bee pheromones. Thermal treatment of the probe at 80 oC and 365 days storage enabled investigation of artefacts formation that may occur in honey. The results of honey (sage, lavender, willow and amorpha) investigation are highly dependent on the applied extraction method with significant qualitative and quantitative differences among headspace extracts (HS-SPME) and ultrasonic solvent extracts (USE). The headspace contained high volatile compounds with lower molecular masses. USE enabled the extraction of semi-volatile and water-soluble compounds, particularly benzoic acid, vanillic acid and phenyllactic acid. The application of ultrasonic water bath (indirect sonification) with the solvent pentane : diethyl ether 1 : 2 v/v was suitable for all the samples. On the other hand, the extraction of nonpolar compounds with pentane and thereafter extraction with more polar diethyl ether enabled more detailed analysis. Applied techniques are complementary and application of only one of them does not provide complete insight in the honey composition and wrong conclusions can be drawn, particularly regarding identification of the honey botanical origin markers.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey extraction cromatography
Opseg120 str.; 30 cm
Verzijaobranjena verzija
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:595970
PohranioSanda Hasenay