završni specijalistički
Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice

Emilija Kristek (udano Pirić) (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovUnos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice
AutorEmilija Kristek (udano Pirić)
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Voće i povrće važan je izvor hranjivih tvari uključujući vitamin A, vitamin C, folat, kalij i prehrambena vlakna. Čini važan dio svakodnevne prehrane, a osim što zahvaljujući svojoj visokoj nutritivnoj gustoći organizam opskrbljuje relativno visokim unosom hranjivih tvari uz razmjerno nizak unos energije, epidemiološke studije potvrđuju da ima i važnu ulogu u sprječavanju nekih bolesti današnjice koje se pripisuju nepravilnoj prehrani (neke vrste karcinoma, bolesti srca i krvožilnog sustava, hipertenzija). Preporučeni unos voća i povrća iznosi 5 porcija, odnosno ≥400 g/dan, pri čemu treba voditi računa o omjeru voća i povrća, kao i o omjeru sirovog u odnosu na procesirano voće i povrće. Radom je obuhvaćen uzorak odraslih ispitanika s područja Zagreba i okolice, a koji su sudjelovali u ispitivanju Nacionalne košarice prehrambenih proizvoda koje je provela Hrvatska agencija za hranu (HAH). Sociodemografske karakteristike ispitanika prikupljene su primjenom općeg upitnika, a podaci o prehrambenom unosu za tri neovisna dana od kojih su dva bila radna a jedan neradni primjenom 24‐ satnog upitnika kroz intervju.
Ključne riječiprehrambene navike voće povrće odrasli Zagreb i okolica
Naslov na drugom jeziku (engleski)Fruit and vegetable intakes in Zagreb region adults
Povjerenstvo za obranuMilena Mandić
Daniela Čačić Kenjerić
Mirela Kopjar
Ivica Strelec
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski specijalistički
Naziv studijskog programaNutricionizam
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a specijalist/specijalistica nutricionizma
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. spec. nutr.
Vrsta radazavršni specijalistički
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-10-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Fruit and vegetables are important source of nutrient including vitamin A, vitamin C, folate, potassium and dietary fiber. They make important part of the daily diet, and due to its high nutritional density supplies body with relatively high intake of nutrients and at the same time low energy intake. Additionally many epidemiological studies confirm important role of fruit and vegetables in prevention of some types of diseases caused by unbalanced nutrition (some types of carcinoma, cardiovascular diseases, hypertension). Recommended intake of fruits and vegetables is 5 portions or ≥400 g/day, taking care that and fruits and vegetables are present, and that one part of those is raw while other processed. This study encompassed sample of adults from Zagreb and the surrounding area, which participated in the National basket of groceries study conducted by the Croatian Food Agency (HAH) Sociodemographic characteristics of the participants were collected by the general questionnaire, and dietary assessment was done on the basis of three independent 24‐hour recalls of which two were for the working days and one for the weekend.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)dietary habits fruits vegetables adults Zagreb region
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:009501
PohranioSanda Hasenay