diplomski rad
Utjecaj procesnih parametara prešanja na iskorištenje i kvalitetu hladno prešanog suncokretovog ulja

Valentina Besten (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj procesnih parametara prešanja na iskorištenje i kvalitetu hladno prešanog suncokretovog ulja
AutorValentina Besten
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja suncokreta na efikasnost proizvodnje hladno prešanog suncokretovog ulja te njegovu kvalitetu. Prešanje suncokretovih sjemenki provedeno je na labaratorijskoj pužnoj preši za proizvodnju hladno prešanih biljnih ulja. Prešanjem suncokreta dobivena su tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Prilikom prešanja mijenjali su se procesni parametri: temperature glave preše, brzina pužnice, te nastavak za izlaz pogače. Nakon prešanja provedeno je prirodno taloženje dobivenog sirovog ulja te centrifugiranje. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio netopljivih nečistoća i udio vlage i hlapljivih tvari. Kako bi se odredila efikasnost proizvodnje ulja provedeno je ispitivanje udjela ulja u pogači metodom po Soxhlet-u. Primjenom veće temperature glave preše tijekom prešanja veće je iskorištenje ulja. Upotrebom nastavka manjeg promjera za izlazak pogače dolazi do porasta tlaka u preši, a time i do većeg iskorištenja sirovog ulja. Brzina pužnice tijekom prešanja utječe na iskorištenje ulja.
Ključne riječiulje suncokretovo ulje kontinuirana pužna preša procesni parametri iskorištenje kvaliteta
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of process parameters on the yield and quality of cold-pressed sunflower oil
Povjerenstvo za obranuAndrija Pozderović
Tihomir Moslavac
Vedran Slačanac
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-12-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this study we have monitored the influence of process parameters on the efficiency of the pressing sunflower production of cold-pressed sunflower oil and its quality. Pressing sunflower seeds carried on labaratory screw press for producing cold pressed vegetable oils. Pressed sunflower produced three products: unpurified crude oil, oil sludge and cake of. While pressing we changed the process parameters: temperature head presses, frequency, and output cake thickness. After pressing conducted natural sedimentation and centrifugation on unpurified crude oil. Using standard methods we determined the parameters of quality: peroxide value, free fatty acids, the proportion of insoluble impurities and moisture and volatile matter. To determine the efficiency of production we conducted behind oil expeller method of Soxhlet. . Applying higher temperatures head presses for molding a greater yield of oil . Using the extension of a smaller diameter for the cake comes out to increase the pressure in the press , and thus a higher yield of the crude oil. Frequency during compression affects the yield of oil.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)oil sunflower oil screw presses process parameters yield quality
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:457563
PohranioSanda Hasenay