završni rad
Industrijska proizvodnja probiotičkih mliječnih napitaka
završni rad

Sandra Horvat (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
Podaci o radu
NaslovIndustrijska proizvodnja probiotičkih mliječnih napitaka : završni rad
AutorSandra Horvat
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
Fermentirani mliječni napitci su proizvodi koji imaju puno veću hranjivu i zdravstvenu vrijednost od svježeg mlijeka. Znatno su probavljiviji zbog djelomično razgrađenih sastojaka mlijeka pod utjecajem enzima mikrobnih kultura i nastalih metabolita tijekom fermentacije. Mliječni proizvodi fermentirani probiotičkim bakterijama imaju dodatnu zdravstvenu vrijednost. Naime, uslijed ubrzanog tempa života, stresa, korištenja antibiotika i raznih drugih lijekova, kod ljudi može doći do poremećaja ravnoteže crijevne mikroflore. Tada se smanjuje broj korisnih bakterija, dok istovremeno raste broj bakterija čiji produkti metabolizma mogu biti toksični i izazvati probavne probleme. Probiotičke bakterije, od kojih su najčešće one iz rodova Bifidobacterium i Lactobacillus, dobro preživljavaju prolaz kroz probavni sustav ljudi, a kad se žive nađu u crijevima, mogu rekolonizirati probavni trakt i ponovno uspostaviti crijevnu mikrofloru. Popularnost probiotičkih mliječnih napitaka sve je veća, ne samo zbog njihovih organoleptičkih svojstava, već i zbog nutritivne vrijednosti i zdravstvenog učinka.
Ključne riječifermentirani mliječni napitci probiotičke bakterije nutritivna vrijednost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Industrial production of probiotic milk beverages
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Fermented milk beverages are products that have a much higher nutritional value of than milk. They are much easier to digest due to partly decomposed milk constituents by enzyme microbial cultures and metabolites produced during fermentation. Dairy products has been fermented with probiotic bacteria and it proposed to have additional health value. Namely, due to the accelerated pace of life, stress, use of antibiotics and various other drugs in humans may disturb the balance of intestinal microflora. It reduce the number of beneficial bacteria, while the number of simultaneously increasing in the number of bacteria whose metabolic products can be toxic and cause digestive problems. Probiotic bacteria, some of which are commonly those of the genera Bifidobacterium and Lactobacillus, can survive digestive pathway in humans, and may recolonize digestive tract and re-establish intestinal microflora. The popularity of probiotic dairy products is increasing, trend not only because of their organoleptic properties, but also because of the nutritional value and impact to the health.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fermented milk beverages probiotic bacteria nutritional value
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:772866
PohranioSanda Hasenay