diplomski rad
Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany

Branko Marković (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovIspitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany
AutorBranko Marković
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Sažetak rada
Selekcioniranje novih sorti ječma koje po svojim osobinama odgovaraju potrebama pivarske industrije podrazumijeva njihovo uspoređivanje sa već priznatim kvalitetnim sortama pri provođenju sortnih pokusa. U ovom radu ispitavana je sladarska kakvoća dviju njemačkih sorti ozimog dvorednog ječma Vanesse i Tiffanya koje se postavljaju u sortne pokuse PI Osijek kao standardi. Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće i pokazatelji kakvoće gotovog slada kroz dvije uzastopne sezone (2011. i 2012. godina). Cilj rada je bio da se na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi da ocjena sladarske kakvoće navedenih sorti i izvrši njihovo svrstavanje u odgovarajuću sladarsku kvalitativnu grupu. Dobiveni rezultati upućuju da agroklimatski faktor i faktor tla imaju utjecaj na obadvije ispitivane sorte, podjednako, u smislu utjecaja na sladarske (pivarske) pokazatelje kakvoće. Ovaj utjecaj je izraženiji (u negativnom smislu) na pretežito fenotipski uvjetovana nego na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte. Najizraženiji negativan utjecaj ustanovljen je na ukupni dušik u sladu, na Hartongov broj i Kolbachov indeks, te slobodni -amino dušik. Ustanovljen je i određeni negativan utjecaj na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte (topljivi -glukani u sladovini i friabilnost (prhkost) zrna slada.
Ključne riječiječam pivo pivarski ječam Vanessa Tiffany pivarska kakvoće
Naslov na drugom jeziku (engleski)Study of malting quality of the barley varieties Vanessa and Tiffany
Povjerenstvo za obranuMarko Jukić
Vinko Krstanović
Daliborka Koceva Komlenić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-07-02
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Selecting the new barley varieties with characteristics appropriate for the use in the beer industry involves comparing those with already recognized quality varieties in continious variety trials. In this study malting quality ot the two German two-rowed winter barley varieties, Vanessa and Tiffany, which are to be used as standards in varietal trials of PI Osijek was determined. Initial quality indicators of barley and quality indicators of malt were determined over two consecutive crop seasons (2011-2012) on f three locations for barley cultivating locations. Based on obtained results, and their comparison to results in scientific and technical literature, the aim of this work was to assess the malting quality of these barley varieties and allocat them to the appropriate qualitative group. Obtained results suggest that agroclimatic factors and soil factors have a significant and equal impact on both of the observed varieties, in terms of impact on malitng (brewing) quality indicators. This effect is more pronounced (in the negative sense) to predominantly phenotype conditioned than the predominantly genotype determined by the properties of the variety. The most prominent negative impact was determined on total N in malt, Hartong and Kolbachov index and free -amino N (FAN). The negative impact is determined on the certain predominantly genotype determined characteristics of the varieties (-soluble glucans in malt and friability of malt).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)barley beer brewing barley Vanessa Tiffanny malting and brewing quality
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:849758
PohranioSanda Hasenay