diplomski rad
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata

Maja Tadić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovUsporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata
AutorMaja Tadić
Voditelj/MentorMirela Kopjar (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu ispitivan je utjecaj veličine čestica zelenog, žutog i crnog čaja (listići čaja i usitnjeni čaj) i ekstrakcijskog otapala na udio fenola, flavonoida, kondenziranih tanina, boju i antioksidativnu aktivnost. Najveći udio fenola (3,823, 4,226 i 6,829 g/kg za zeleni, crni i žuti čaj) određen je ekstraktima dobivenim zakiseljenim metanola usitnjenih listića čajeva. Primjenom metanola kao ekstrakcijskog otapala udio fenola se smanjivao redom žuti > zeleni > crni čaj, a primjenom zakiseljenog metanola udio fenola se smanjivao redom žuti > crni > zeleni čaj, bez obzira na veličinu čestica čajeva za ekstrakciju. Udio flavonoida i kondenziranih tanina pratio je tendenciju udjela fenola. Najveće vrijednosti antioksidativne aktivnosti su određene u ekstraktima dobivenim ekstrakcijom sa zakiseljenim metanolom usitnjenih uzoraka, bez obzira na metodu određivanja (DPPH i ABTS). U radu je korištena za određivanje antioksidativne aktivnosti i „QUENCHER“ metoda kod koje se direktno suhi uzorak hrane tretira slobodnim radikalima (DPPH i ABTS). Rezultati antioksidativne aktivnosti „QUENCHER“ metode su uspoređeni s rezultatima dobivenim nakon ekstrakcije sa zakiseljenim metanolom. Veće vrijednosti antioksidativne aktivnosti određene su u zelenom i žutom čaju primjenom „QUENCHER“ metode, za razliku od crnog čaja gdje je veća antioksidativna aktivnost određena u ekstraktu.
Ključne riječičaj ekstrakt čaja fenoli antioksidacijska aktivnost boja
Naslov na drugom jeziku (engleski)Comparison of the Antioxidant Activity of Dry Leaves of Green, Yellow and Black Tea and Their Extracts
Povjerenstvo za obranuVlasta Piližota (predsjednik povjerenstva)
Mirela Kopjar (član povjerenstva)
Anita Pichler (član povjerenstva)
Nela Nedić Tiban (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-04-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this study influence of particle size of green, yellow and black tea (leaves and powdered leaves) and solvent on content of phenols, flavonoids and tannins, colour and antioxidant activity was investigated. Extracts obtained by extraction of powdered tea leaves with acidified methanol had the highest phenol content (3.823, 4.226 and 6.829 g/kg for green, black and yellow tea). In methanol extracts phenol content decreased in order yellow > green > black tea, and in acidified methanol extracts yellow > black > green tea, regardless of particle size. Flavonoid and tannins content followed the same tendency as phenol content. The highest antioxidant content had acidified methanol extracts of powdered tea leaves, regardless of used method (DPPH and ABTS). Also, in this study, for determination of antioxidant activity „QUENCHER“ method was used which is based on direct treatment of dry sample with free radicals (DPPH and ABTS). Results of antioxidant activity obtained with „QUENCHER“ method were compared with results of acidified methanol extracts. Green and yellow tea had higher antioxidant activity when „QUENCHER“ method was used in contrast to black tea where higher antioxidant activity was determined in extract.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)tea tea extracts phenols antioxidant activity color
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:726534
PohranioIvana Šuvak