završni rad
Proizvodi od rajčice
završni rad

Dunja Čeple (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovProizvodi od rajčice : završni rad
AutorDunja Čeple
Voditelj/MentorNela Nedić Tiban (mentor)
Sažetak rada
Iako je prihvaćena tek prije nešto više od 150 godina u ljudskoj prehrani, rajčica je danas jedno od najraširenijih vrsta povrća na svijetu. U sklopu konzerviranja i prerade voća i posebno povrća, proizvodi od rajčice uvijek su zauzimali vrlo važno mjesto zbog organoleptičkih i kulinarskih svojstava tih proizvoda, te nutritivne vrijednosti rajčice kao sirovine. Vrijednost rajčice kao sirovine za preradu ocjenjuje se na osnovi mehaničkog i kemijskog sastava, tj. količine otpada i pogodnosti samog ploda za preradu, kao i intenzitetu promjena kemijskog sastava proizvoda u odnosu na polaznu sirovinu. U usporedbi sa drugim vrstama povrća rajčica ima veliko iskorištenje, kao nekih sorti čak preko 90 %. Rajčica se vrlo uspješno prerađuje kao pasirana rajčica, koncentrati, konzervirani cijeli plodovi (pelati), sok, umaci, te dehidratirani proizvodi. Uz navedene danas se na tržištu mogu pronaći raznovrsni proizvodi, od kojih su neki modifikacija navedenih (sjeckana rajčica, fileti, smrznuta rajčica, biološki konzervirana rajčica i sl.).
Ključne riječirajčica likopen proizvodi od rajčice
Naslov na drugom jeziku (engleski)Tomato products
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-06-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Although it has been accepted in human nutrition more than 150 years ago, tomato is today one of the most common type of vegetables in the world. Within preservation and processing of fruit and especially vegetables, tomato products still occupy a very important place for sensory and culinary properties of these products, and nutritional value of tomatoes as raw material. Value of tomatoes as raw material for processing is assessed on the basis of mechanical and chemical composition, the amount of waste and the benefits for processing, as well as the intensity of changes in the chemical composition of the product compared to the starting raw material. Compared with other types of vegetables tomatoes have a high yield, as some varieties even over 90%. Tomato are very successfully processed as crushed tomato, puree and paste, whole peeled plum tomato, as well as juice, sauces, and dehydrated products. With this listed today on the market we can find a variety of products, from which are a modifications of the above (chopped tomato, fillets, frozen tomatoes, canned tomatoes biological, etc.).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)tomatos lycopene tomato products
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:884682
PohranioSanda Hasenay