diplomski rad
Ispitivanje amilolitičke aktivnosti pšeničnog brašna mikro visko-amilografom

Josipa Ćakarun (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
Podaci o radu
NaslovIspitivanje amilolitičke aktivnosti pšeničnog brašna mikro visko-amilografom
AutorJosipa Ćakarun
Voditelj/MentorMarko Jukić (mentor)
Sažetak rada
Zadatak rada bio je ispitati podudarnost između amilografskog ispitivanja uzoraka brašna pomoću mikro visko-amilografa i pomoću tradicionalnog amilogarafa. Pratio se utjecaj promjene brzine porasta temperature (7,5 i 5 °C/min) i utjecaj mase uzorka (13 i 15 g) vrijednosti maksimalne viskoznosti suspenzije brašna i vode. Za svaki pojedinačni režim rada mikro visko-amilografa provedena je linearna i nelinearna regresijska analiza da bi se dobili polinomi 1. i 2. stupnja (modeli linearnog i parabolicnog trenda) koji će što bolje aproksimirati dobivene vrijednosti maksimalne viskoznosti suspenzija brašna i vode. Na osnovi rezultata istraživanja provedenih u ovom radu može se zaključiti da, u odnosu na amilografsko ispitivanje, mikro visko-amilograf ima nešto manju sposobnost diferencijacije uzoraka, a režim rada preporučen od strane proizvodača ne daje zadovoljavajuće rezultate u pogledu podudarnosti dobivenih rezultata s rezultatima dobivenih pomoću amilografa. Smanjenje količine uzorka brašna na 13 g ima negativan utjecaj i bez obzira na primijenjenu brzinu zagrijavanja suspenzije ne daje prihvatljive rezultate koji bi se podudarali s rezultatima dobivenim klasičnom amilografskom metodom. U pogledu podudarnosti s vrijednostima dobivenih pomoću amilografa, ali i u pogledu diferencijacije uzoraka, najbolji se rezultati postižu pri režimu rada koji uključuje brzinu zagrijavanja od 5 °C/min i količinu brašna od 15 g, a pogotovo se to uočava prilikom primjene modela za preračunavanje vrijednosti maksimalne viskoznosti.
Ključne riječiamilografsko ispitivanje amilograf amilolitička aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of amylolitic activity of wheat flour using micro visco amylograph
Povjerenstvo za obranuDaliborka Koceva Komlenić
Marko Jukić
Sandra Budžaki
Žaneta Ugarčić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this work was to estimate agreement between amylograph and micro visco-amylograp method, as well as to determine influence of temperature increase rate (7.5 and 5 °C/min) and sample size (13 and 15 g) on peak viscosity values. To obtain models (1st and 2nd order) that highly approximates obtain values, linear and non-linear regression analyses of several different parameter modes of micro visco-amylographic analysis was conducted. Results showed that micro visco-amylographic analysis is less discriminatory than the standard amylographic procedure. Furthermore, parameter mode suggested by the manufacturer does not give satisfactory results in terms of agreement of these results with the results obtained using amylograph. Reducing the sample size to 13 g of flour has a negative effect and does not give acceptable results of agreement with standard amylograph method. In terms of agreement with the values obtained using amylograph, but also in terms of differentiation of samples, the best results are obtained for operation mode which includes the temperature increase rate of 5 °C/min and sample size of 15 g. This is especially evident when linear and non-linear models are applied.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)amylographic testing amylograph amylographic activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:339941
PohranioSanda Hasenay