diplomski rad
Kakvoća prehrane u domu za starije osobe u Tuzli

Ivana Divković (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovKakvoća prehrane u domu za starije osobe u Tuzli
AutorIvana Divković
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Odgovarajuća prehrana je nužna za očuvanje zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti. Njezin značaj posebice dolazi do izražaja kod osoba u razvoju i kod starije populacije. Cilj ovoga rada je bio ispitati kvalitetu prehrane korisnika smještenih u domu za starije osobe u Tuzli, te predložiti mjere za njegovo unapređenje. Analiziran je mjesečni jelovnik, a u tu svrhu korišten je računalni programm NutriPro. Dobivene vrijednosti su uspoređene s preporukama za starije osobe. Utvrđeno je, da je dnevni unos energije, bjelančevina, masti i kolesterola veći od preporučenog, a unos ugljikohidrata manji. Rezultati analize jelovnika također ukazuju na nedovoljan unos Ca, Mg, K, Zn i Cu, kao i vitamina C, A, D, E, niacina, folata, B6 i biotina. Unos preostalih minerala i vitamina zadovoljava preporuke. Jednostavan odabir crnog umjesto bijelog kruha rezultira poboljšanjem unosa prehrambenih vlakana i vitamina B skupine, kao i unosa nekih minerala.
Ključne riječiumirovljenici dom umirovljenika prehrana prehrambeni standardi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Nutrition quality in the nursing home in Tuzla
Povjerenstvo za obranuMilena Mandić
Daniela Čačić Kenjerić
Daliborka Koceva Komlenić
Ljiljana Primorac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-06-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Proper nutrition is essential for preserving health and preventing diseases. Its importance is easily observable among older population and persons in development. The aim of this paper was to examine the quality of nourishment of people located in the home for elderly persons in Tuzla, in order to propose measures for its improvement. Computer programme NutriPro was used to analyze the monthly menu. Obtained values were compared to the recommendations for elderly persons. It was found that the daily intake of energy, proteins, fat and cholesterols is higher than recommended while the intake of carbohydrates is lower. The results of the menu analysis also show insufficient intake of calcium, magnesium, potassium, zinc and cuprum as well as vitamins C, A, D, E, niacine, folate, B6 and biotin. Intake of the remaining minerals and vitamins meets the recommendations. The simple choice of black instead of white bread results in improved intake of dietary fibers and B group of vitamins, as well as the intake of certain minerals.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)the elderly home for elderly persons nutrition nutritional standards
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:955590
PohranioSanda Hasenay