diplomski rad
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina

Marina Viljevac (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovFluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina
AutorMarina Viljevac
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Fenolni i polifenolni spojevi su bitni sastojci vina o čijoj prisutnosti i koncentracijama u vinu ovise organoleptička svojstva te se često povezuju sa blagotovornim učincima na zdravlje. Ranija su istraživanja pokazala da su u vinu najzastupljeniji polifenoli: epikatehin, katehin, galna kiselina, kvercetin, rutin, pkumarinska i kava kiselina. Cilj je ovog rada bio odrediti fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina. Rezultati istraživanja potvrdili su da najveći intenzitet fluorescencije, koji je ovisan o pH vrijednosti, imaju epikatehin, katehin i galna kiselina. Snimanjem UV/VIS spektara ispitanih polifenola uočeno je kako postoji jedan vrh apsorbancije karakterističan za sve polifenole, a osim ovog vrha, još jedan ili dva vrha koji su specifični za pojedini polifenol, a intenzitet i položaj, kao i pomak položaja ovih vrhova ovise o primjenjenoj pH vrijednosti što je najvjerojatnije uzrokovano disocijacijom funkcionalnih skupina polifenola.
Ključne riječipolifenoli fluorescencija UV/VIS svojstva vino
Naslov na drugom jeziku (engleski)Fluorescent and UV/VIS properties of essential wine polyphenols
Povjerenstvo za obranuMilan Čačić
Ivica Strelec
Mirela Kopjar
Marina Tišma
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-11-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Phenolic acids and polyphenols are important wine ingridients affecting the organoleptic properties of wine and has beneficial impact on human health. The most common wine polyphenols are epicatechin, catechin, gallic acid, quercetin, rutin, p-coumaric and caffeic acid. The aim of this work was to examine fluorescent and UV/VIS properties of the most common wine polyphenols. Results showed epicatechin, catechin and gallic acid are highly fluorescent compounds, but their fluorescence intenisty is dependent on applied pH. Determination of UV/VIS properties of examined polyphenols showed the presence of one unique apsorbance peak for all examined polyphenols, and two or three apsorbance peaks specific for certain polyphenol. Intensity and position, as well as the change of position of these peaks depended on applied pH what can be attributed to dissociation of carboxyl or hydroxyl groups of examined polyphenols.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)polyphenols fluorescence UV/VIS properties wine
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:969987
PohranioSanda Hasenay