diplomski rad
Antibakterijski učinak eteričnih ulja timijana i čajevca

Vedrana Bešvir (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovAntibakterijski učinak eteričnih ulja timijana i čajevca
AutorVedrana Bešvir
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Eterična ulja su hidrofobne tekućine dobivene iz biljnog materijala koje sadrže aromatske tvari odgovorne za njihovo antimikrobno djelovanje. Primjena eteričnih ulja u zaštiti namirnica sve se više razmatra kao moguće rješenje zahtjeva potrošača za korištenjem prirodnih aditiva. Cilj ovog rada bio je ispitati antibakterijski učinak eteričnih ulja timijana i čajevca na gram-pozitivne (Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis i Staphylococcus aureus) i gram-negativne bakterije (Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Salmonella enteritidis i Pseudomonas fluorescens) značajne za prehrambenu industriju. Određene su minimalna inhibitorna (MIK) i baktericidna koncentracija (MBK) ispitanih eteričnih ulja. Minimalna inhibitorna koncentracija ulja timijana na S. aureus utvđena je pri 500 ppm, za E. faecalis iznosila je 4000 ppm, dok za Y. enterocolitica nije utvrđena. Minimalna baktericidna koncentracija pri 1000 ppm uočena je kod Y. enterocolitica i S. aureus, i čak 8 puta veća koncentracija kod E. faecalis. U usporedbi s eteričnim uljem timijana, ulje čajevca pokazalo je jednaku inhibitornu i baktericidnu koncentraciju, osim za S. aureus (MIK od 2000 ppm, te MBK od 4000 ppm) i Y. enterocolitica (MBK od 2000 ppm), dok za E. coli i S. enteritidis MIK nije utvrđena. Antibakterijski učinak ispitanih eteričnih ulja najizraženiji je pri višim koncentracijama ulja (3/4 MBK), posebno za E. coli i L. monocytogenes.
Ključne riječitimijan čajevac eterična ulja antibakterijski učinak bakterije
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antibacterial effect of thyme and tea tree oil
Povjerenstvo za obranuNela Nedić Tiban
Hrvoje Pavlović
Lidija Lenart
Marina Tišma
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-07-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Essential oils are hydrophobic liquids obtained from plant material containing aromatic compounds responsible for their specific antimicrobial activity. Essential oils have potential application in food industry as a possible solution to consumers requests for using natural additives. The aim of this study was to investigate the antibacterial activity of thyme and tea tree essential oils against Gram positive (Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus) and Gram negative bacteria (Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Salmonella enteritidis and Pseudomonas fluorescens) important in food industry. Minimal inhibitory (MIC) and bactericidal concentration (MBC) for each oil were observed. Minimal inhibitory concentration of thyme oil was observed at 500 ppm for S. aureus and 4000 ppm for E. faecalis, while for Y. enterocolitica has not been established. MIC at 1000 ppm were observed for Y. enterocolitica and S. aureus, and by 8 times higher concentrations for E. faecalis. Compared to thyme essential oil, tea tree oil showed the same inhibitory and bactericidal concentrations, except for S. aureus (MIC at 2000 ppm and MBC at 4000 ppm) and Y. enterocolitica (MBC at 2000 ppm), while for E. coli and S. enteritidis MIC was not determined. Higher essential oil concentrations (3/4 MBC) had stronger antibacterial effect, especially to E. coli and L. monocytogenes.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)thyme tea tree essential oils antibacterial effect bacteria
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:030923
PohranioSanda Hasenay