diplomski rad
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2

Nikolina Pavić (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
Podaci o radu
NaslovOptimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2
AutorNikolina Pavić
Voditelj/MentorDarko Velić (mentor)
Sažetak rada
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (40 – 50 °C), tlaka ekstrakcije (100 – 300 bar) i vremena ekstrakcije (2 – 4 h) kao i njihove interakcije na ekstraktibilnost ulja iz usitnjenog zrna soje sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0,3131±0,01 mm, pomoću superkritičnog CO2. Volumni protok superkritičnog CO2, za provedeni opseg istraživanja, bio je konstantan i iznosio je 1,629 L/min. Metodom odzivnih površina, pomoću Box-Behnken-ovog dizajna, određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (temperatura: 50 °C, tlak: 300 bara i vrijeme: 4 h); za istraživani raspon eksperimentalnih podataka, pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ulja od 6,55 g ulja/100 g usitnjenog zrna soje. Analiza varijance pokazala je da postoji značajan utjecaj tlaka i vremena ekstrakcije, kao i njihove interakcije, na prinos ulja. Temperatura ekstrakcije nije značajno utjecala na prinos ulja, niti promatrana kao pojedinačan parametar, niti prilikom interakcije s drugim ispitivanim parametrima. Za opisivanje kinetike superkritične CO2 ekstrakcije ulja iz zrna soje uspješno je korišten jednofazni difuzijski model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima.
Ključne riječimodeliranje metoda odzivnih površina ulje sojino ulje ekstrakcija ekstrakcija supekritičnim CO2
Naslov na drugom jeziku (engleski)Optimization of oil extraction process from soybeans with supercritical CO2
Povjerenstvo za obranuMate Bilić
Darko Velić
Mirela Planinić
Ana Bucić-Kojić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-05-12
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The effects of temperature (40 – 50 °C), pressure (100 – 300 bar) and extraction time (2 – 4 h) and their interactions on the extractability of oil from milled soybeans variety „Ika“ mean particles size diameter 0.3131±0.01 mm using supercritical CO2 were studied. Volumetric solvent flow rate was kept constant at 1.629 L/min. The optimal conditions for the extraction of oil (temperature: 50 °C, pressure: 300 bar and time: 4 h) were determined by response surface methodology using the Box-Behnken design. At the above menitioned conditions, maximum oil yield was 6.55 g oil/100 g milled soybeans. The analysis of variance showed that the effect of pressure and extraction time, as well as their interaction, on the oil yield was significant. Extraction temperature had no significant effect on the oil yield, nor as a single parameter, nor in interaction with other examined parameters. One stage diffusion model has been successfully used to describe the supercritical CO2 extraction kinetics of oil from soybeans. The experimental values agreed well with those predicted by diffusion model.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)modelling response surface methodology oil soybean oil supercritical CO2 extraction extraction
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:894905
PohranioSanda Hasenay