završni rad
Primjena reverzne osmoze u pripremi vode za prehrambenu industriju

Ivanka Topić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovPrimjena reverzne osmoze u pripremi vode za prehrambenu industriju
AutorIvanka Topić
Voditelj/MentorMirko Kuleš (mentor)
Sažetak rada
Da bi dobili vodu koja je sirovina u prehrambenoj industriji kod proizvodnje piva, potrebno je sirovu vodu prethodno obraditi kako bi ona ispunjavala osnovne zahtjeve. S obzirom na različite tradicije i procese proizvodnje piva postoje i različiti zahtjevi za kvalitetom vode, stoga sirova voda koja se dobiva iz arteških bunara ne može se kao takva koristi u proizvodnji, potrebno je tu bunarsku vodu obraditi putem nekoliko tehnoloških operacija: dezinfekcija, oksidacija te taloženje i filtracija na pješćanim filterima. Glavni postupak koji slijedi jest primjena reverzne osmoze koja spada u grupu membranskih procesa. Radi na principu suprotnog protoka i najcešće je prisutna u obliku modula spiralnog namotaja. Reverzna osmoza je najbolja metoda za uklanjanje soli iz vode ali i drugih zaostalih čestica u vodi. Voda koja je prošla reverznom osmozom zove se demineralizirana, i ukupna tvrdoća joj iznosi nula (UT=0).
Ključne riječiprehrambena industrija voda tehnološka voda reverzna osmoza pivo
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-02
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In order to get water which is the main raw ingredient for beer production, it is required for raw water to be processed to accomplish the main demands. Because there are different traditions and process of beer production there are and different demands for water quality, that is why that raw water derived from artesian can not be used in beer production. It is necessary for that water to be refine by some tehnological metodes which are: disinfection, oxidation, sedimentation and filtration on the sand filters. The main metod that follows is reverse osmosis which pertain to group of membrane processes. RO membranes are tipically operated in cross flow mode and are most commonly available as spiral wound modules. Reverse osmosis is the best method for salt removal and other particles from the water. Total hardness of water treated with RO amounts zero and is called desalting water.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)food industry water technological water reverse osmosis beer
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:113938
PohranioIvana Šuvak