diplomski rad
Antagonizam Bifidobacterium longum tijekom fermentacije tri vrste mlijeka s dodatkom meda na baktriju Yersinia enterocolitica

Kristina Bertović (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovAntagonizam Bifidobacterium longum tijekom fermentacije tri vrste mlijeka s dodatkom meda na baktriju Yersinia enterocolitica
AutorKristina Bertović
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Vedran Slačanac (komentor)
Sažetak rada
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium longum. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2,8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3,2% mliječne masti, te sojino mlijeko s 2,2% masti, a med je dodavan u udjelima od 3%, 5% i 10%. Fermentacija se provodila na 37 ºC, a sva mjerenja su se provodila 0 (nulti), te nakon 5, 10, 15, 20, 25 sati. Praćena je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti, te promjena broja probiotičkih bakterija. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri čemu je utjecaj bagremovog meda bio izražajniji od kestenovog meda. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom bagremovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom bagremovog meda, a pri tome je inhibicijski učinak jače bio izražen kod udjela meda od 10%.
Ključne riječimlijeko bakterije Bifidobacterium longum med Yersinia enterocolitica
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antagonistic action of three sort of milk fermented with Bifidobacterium longum and addition of honey on the Yersinia enterocolitica growth
Povjerenstvo za obranuJovica Hardi
Vedran Slačanac
Hrvoje Pavlović
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-06-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The influence of probiotic fermented milk beverages of cow, goat and soy milk with acacia and chestnut honey addition against pathogenic Yersinia enterocolitica was examined in this work. For the milk inoculation monoculture Bifidobacterium longum was used. Probiotic drink was produced from UHT sterilized cow milk with 2.8% milk fat, UHT sterilized goat milk with 3.2% milk fat and UHT sterilized soy milk with 2.2% fat. Honey was added in content of 3, 5 and 10 percentages. The fermentation was conducted on 37 °C and all the measurements were after 5, 10, 15, 20, and 25 hours. pH-value, titration acidity and changes of number probiotic bacterium were measured, respectively. Addition of honey had high influence on course and of fermentation cow, goat and soy milk. Acacia honey had stronger influence in comparison with chestnut honey. The probiotic potion of goats milk with added acacia honey had a greater inhibitory effect than probiotic potion of cows or soya milk with added acacia honey, where the inhibitory effect was greater with 10% proportion of honey.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk bacteria Bifidobacterium longum honey Yersinia enterocolitica
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:579793
PohranioIvana Šuvak