disertacija
Ostaci okratoksina A u sirovinama i proizvodima od svinjskog mesa nakon subkroničnog tretmana

Nina Perši (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
Podaci o radu
NaslovOstaci okratoksina A u sirovinama i proizvodima od svinjskog mesa nakon subkroničnog tretmana
AutorNina Perši
Voditelj/MentorJelka Pleadin (mentor)
Dragan Kovačević (komentor)
Sažetak rada
Cilj ove doktorske disertacije je određivanje ostataka OTA u sirovinama (bubrezi, jetra, pluća, srce, slezena, mišićno tkivo, masno tkivo i krv) i mesnim proizvodima (sirove, kuhane i trajne kobasice te polutrajni i trajni suhomesnati proizvodi) proizvedenim od svinja kao pokusnih životinja koje su bile izložene subkroničnom tretmanu navedenim kontaminantom. Pokus je bio proveden na ukupno 10 grla podijeljenih u dvije skupine. Svakom grlu iz tretirane skupine per os davano je dnevno 0,78 mg OTA tj. ~ 300 μg OTA/kg hrane za životinje u trajanju od trideset dana. Preostalih pet grla predstavljalo je kontrolni uzorak te je obitavalo u istim uvjetima. Nakon provedenog pokusa i operacije klanja, primjenom tradicionalnih receptura i tehnoloških postupaka proizvedene su sirove, kuhane i trajne kobasice te polutrajni i trajni suhomesnati proizvodi. Ovim istraživanjem utvrđeno je da subkronično izlaganje svinja OTA putem hrane za životinje dovodi do kumulacije njegovih ostataka u svim sirovinama koje se koriste u proizvodnji mesnih proizvoda.
Ključne riječiokratoksin A svinje sirovine mesni proizvodi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Residues of ochratoxin A in raw materials and pork meat products after subchronic treatment
Povjerenstvo za obranuTomislav Klapec (predsjednik povjerenstva)
Jelka Pleadin (član povjerenstva)
Dragan Kovačević (član povjerenstva)
Hrvoje Pavlović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
UDK636/637
PRIMIJENJENE ZNANOSTI. MEDICINA. TEHNIKA. TEHNOLOGIJA
Stočarstvo i uzgoj životinja. Proizvodi domaćih životinja i divljači
615
PRIMIJENJENE ZNANOSTI. MEDICINA. TEHNIKA. TEHNOLOGIJA
Farmakologija. Terapeutika. Toksikologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski doktorski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdoktor/doktorica znanosti, područje biotehničkih znanosti, polje prehrambena tehnologija
Kratica akademskog / stručnog nazivadr. sc.
Vrsta radadisertacija
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-07-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this doctoral dissertation was to determine residues of ochratoxin A in raw materials (kidney, liver, lungs, heart, spleen, muscle and adipose tissue and blood) and meat products (row, cooked and dried sausages than smoked ham, smoked ribs and bacon) produced from pigs as experimental animals after subchronic treatment with OTA. The study included 10 pigs, divided in two groups. The treated group of animals were administrated per os 0.78 mg OTA (300 μg OTA/kg feed) for period of 30 days. The other animals were controls and were kept under the same conditions. After slaughtering, according to different recipes meat products were made in a traditional way. The study showed that subchronic exposure of pigs to OTA leads to an accumulation of residues in all raw materials which were used for production of meat products.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ochratoxin A pigs raw materials meat products
Opseg146 str.: ilustr., graf. prikazi: 30 cm
Verzijaobranjena verzija
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:854605
PohranioSanda Hasenay