disertacija
Makro i mikro elementi u kategorizaciji bagremovog meda

Natalija Uršulin-Trstenjak (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovMakro i mikro elementi u kategorizaciji bagremovog meda
AutorNatalija Uršulin-Trstenjak
Voditelj/MentorNada Vahčić (mentor)
Ljiljana Primorac (komentor)
Sažetak rada
U doktorskom radu određen je udio 4 makro (Ca, Na, K i Mg), 6 mikro elemenata (Zn, Fe, Cu, Mn, Al i Ni), te nekih potencijalnih kontaminanata (Pb i Cd) u dvjesto uzoraka bagremova meda, sakupljenih tijekom 2009. i 2010. godine iz 5 hrvatskih regija (varaždinske, krapinsko-zagorske, bjelovarsko-bilogorske, istočno-hrvatske i istarske), kao i u sto uzoraka tla sa područja gdje su postavljeni pčelinjaci. Tomu je prethodila melisopalinološka i fizikalno-kemijska analiza meda čime je potvrđeno botaničko podrijetlo meda, te utvrđeno da 191 uzorak zadovoljava opće zahtjeve kvalitete. Statističkom obradom podataka pokušalo se ukazati na razlike u mineralnom sastavu meda s obzirom na njegovo zemljopisno podrijetlo. Analizom varijance podataka o udjelu svih 12 minerala utvrđeno je da ne postoji značajna statistička razlika u udjelu minerala s obzirom na regije (p > 0,05), dok je analiza obzirom na sezone pokazala razliku samo za Cd (p < 0,05). Regresijskom analizom utvrđena je međusobna povezanost udjela minerala u tlu i medu jedino kod Na i K, najbolje opisana linearnom funkcijom i karakterizirana visokim koeficijentima korelacije. Provedenom analizom glavnih komponenata potencijalni minerali karakteristični za bagremov med: Al (bjelovarsko-bilogorska regija), Fe (bjelovarsko-bilogorska i istarska regija), Cu (istočno-hrvatska regija) i K (istarska regija).
Ključne riječimed bagremov med makro elementi mikro elementi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Macro and micro elements in the black locust honey characterisation
Povjerenstvo za obranuDaniela Čačić Kenjerić (predsjednik povjerenstva)
Nada Vahčić (član povjerenstva)
Ljiljana Primorac (član povjerenstva)
Milena Mandić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
UDK638/639
PRIMIJENJENE ZNANOSTI. MEDICINA. TEHNIKA. TEHNOLOGIJA
Pčelarstvo. Držanje i uzgoj kukaca. Lovstvo. Ribarstvo. Ribogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski doktorski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdoktor/doktorica znanosti, područje biotehničkih znanosti, polje prehrambena tehnologija
Kratica akademskog / stručnog nazivadr. sc.
Vrsta radadisertacija
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-07-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Mn, Al and Ni), and of some potential contaminants (Pb and Cd) was determined in 200 samples of the black locust honey, which were collected during 2009 and 2010 in five Croatian regions (Varaždin, Krapina-Zagorje, Bjelovar-Bilogora, eastern Croatia, and Istria regions), as well as in 100 samples of soil of the area the apiaries were placed in. This was preceded by the melissopalynological and physicochemical analysis of honey, which confirmed the botanical origin of honey, and it determined that 191 samples meet the general quality requirements. By statistically analyzing the data, an attempt was made to point out the differences in mineral composition of honey with respect to its geographical origin. Applying the analysis of variance to the data on the portion of all twelve minerals no significant statistical difference was found in the portion of minerals with respect to the region (p > 0.05), while taking the season into consideration, the analysis showed the statistical difference only for Cd (p > 0.05). Regression analysis revealed a mutual relationship of minerals’ portions in the soil and honey only between Na and K, which is described in the best manner by linear function and is characterized by high correlation coefficients. Following the analysis of main components, the potential minerals which are characteristic of the black locust honey are as follows: Al (Bjelovar-Bilogora region), Fe (Bjelovar-Bilogora and Istria region), Cu (eastern Croatia region) and K (Istria region).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey black locust honey macro elements micro elements
Opseg125 str.: ilustr., graf. prikazi: 30 cm
Verzijaobranjena verzija
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:603205
PohranioSanda Hasenay