završni specijalistički
Utjecaj prehrambenih navika i stila života na status uhranjenosti srednjoškolaca na području Srednjobosanskog kantona

Mateja Paklarčić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovUtjecaj prehrambenih navika i stila života na status uhranjenosti srednjoškolaca na području Srednjobosanskog kantona
AutorMateja Paklarčić
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost bitan su čimbenik cjelokupnog razvoja i predstavljaju važan preduvjet održavanja zdravlja pojedinca. Nepravilna prehrana i stilovi života uzrok su trenda povećanja broja pretile djece što postaje sve veći javnozdravstveni problem. Cilj ovog rada bio je ispitati stanje uhranjenosti, te prehrambene i životne navike, kao i njihovu povezanost na 752 srednjoškolca sa područja Srednjobosanskog kantona. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje odstupanja u kategorizaciji ispitanika u statusu uhranjenosti iskazanom prema ITM u odnosu na percentilne krivulje. Samopercepcija o prisutnosti povećane tjelesne mase zabilježena je kod ukupno 15,4 % adolescenata, pri čemu je neopravdanost osobnog stava srednjoškolaca o statusu vlastite uhranjenosti izraženija kod djevojaka. Od ukupnog broja ispitanika najveći je udjel onih koji konzumiraju tri glavna obroka (66,5 %) i onih koji ne konzumiraju redovito doručak, čak njih 41,2 %. Od ukupnog broja ispitanika, tjelesnom aktivnošću se bavi 71,1 %. Dobiveni rezultati predstavljaju polaznu točku za izradu prehrambene i zdravstvene politike, kao i programa intervencije u svrhu unapređenja i poboljšanja prehrambenih i životnih navika, kojima je glavni cilj očuvanje zdravlja na čitavoj razini populacije, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini.
Ključne riječiprehrana srednjoškolci
Naslov na drugom jeziku (engleski)The influence of dietary habits and lifestyle on the nutritional status of high school students in the region of Srednjobosanski canton
Povjerenstvo za obranuInes Banjari
Daniela Čačić Kenjerić
Midhat Jašić
Ivica Strelec
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski specijalistički
Naziv studijskog programaNutricionizam
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a specijalist/specijalistica nutricionizma
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. spec. nutr.
Vrsta radazavršni specijalistički
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-12-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Both proper nutrition and constant physical activity are essential factors for the overall development of each individual, and are important prerequisites for maintaining good health. An unhealthy diet and lifestyles are leading to a trend that includes the increase of obese children and it is becoming a growing public health issue. The main purpose of this paper is to examine the nutritional scales, dietary and lifestyle habits, as well as their connection, applied on 752 high-school students from the Middle Bosnia Canton. Results show that there are differences in the categorization of respondents when observing the nutritional status based on BMI in relation to the percentile curves. Awareness of the presence of increased body mass was expressed by 15.4% adolescents, with the unjustified personal perception of high-school students on the topic of self-nutrition more expressed by girls. Out of the total number of respondents, the largest proportion is of those who consume three main meals (66.5%) and the ones who do not eat breakfast, 41.2% of them. Out of all the respondents, 71.14% are engaged in some type of physical activity. The results represent a starting point for the development of a nutritional and health policy, as well as intervention programs for the purpose of promoting and improving nutritional and lifestyle habits, which have the main goal of preserving health of the whole population, both on the local and national level.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)nutrition high-school students
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:034715
PohranioIvana Šuvak