završni rad
Primjena mliječnih proteina u prehrambenoj industriji

Slaviša Martinović (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovPrimjena mliječnih proteina u prehrambenoj industriji
AutorSlaviša Martinović
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Još od davnih vremena mlijeko raznih životinja (krave, koze) se koristilo za prehranu ljudi. S vremenom se došlo do otkrića proizvodnje brojnih mliječnih proizvoda koje ne bi bilo moguće proizvesti da nema mliječnih proteina. Kazein, koji predstavlja oko 80% ukupnih proteina mlijeka, glavna je sirovina za proizvodnju sira. Uz to, može se upotrebljavati i za proizvodnju ljepila, plastike itd. Ostalih 20% proteina mlijeka predstavljaju proteini sirutke, koji se zbog svoje prehrambene i nutritivne vrijednosti mogu koristiti kao sirovina za proizvodnju raznih prehrambenih proizvoda (proteinski dodaci, fermentirani napitci, albuminski sir). Sirutka je u početku bila otpad koji se bacao prilikom proizvodnje sira, ali danas ona predstavlja bogat izvor proteina (albumina i globulina) čija je prehrambena vrijednost veća i od vrijednosti proteina nekih vrsta mesa.
Ključne riječimlijeko proteini kazein sirutka
Naslov na drugom jeziku (engleski)The role of milk proteins in the food industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-06-08
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Ever since the ancient times the milk of various animals (cow, goat) was used for human consumption. Over time, the production of numerous milk products has been discovered, which would not be possible without milk proteins. Casein, which represents about 80% of total milk protein, is the main raw material for the production of cheese. In addition, it can also be used for the production of adhesives, plastics and so on. The remaining 20% of milk proteins are whey proteins, which are, due to their dietary and nutritional values, used as raw material for the production of various food products (protein supplements, fermented beverages, albumin cheese). Whey was initially waste that is tossed during the production of cheese, but today it is a rich source of protein (albumin and globulin) whose nutritional value is greater than the nutritional value of some meat proteins.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk protein casein whey
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:075941
PohranioIvana Šuvak