diplomski rad
Pojavnost mikotoksina u komercijalnim pivima hrvatskih industrijskih i craft pivovara

Sonja Pejić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovPojavnost mikotoksina u komercijalnim pivima hrvatskih industrijskih i craft pivovara
AutorSonja Pejić
Voditelj/MentorNatalija Velić (mentor)
Bojan Šarkanj (komentor)
Sažetak rada
Tijekom skladištenja i na polju žitarice su izložene različitim vrstama plijesni koje biosintetiziraju vrlo toksične sekundarne metabolite - mikotoksine. Mikotoksini kontaminirajući žitarice koje se koriste u proizvodnji piva dospijevaju u sladovinu i pivo. Cilj istraživanja bio je usporediti pojavnost mikotoksina u devetnaest craft i petnaest industrijskih piva. Deoksinivalenol je mikotoksin skupine trihotecena kojeg biosintetiziraju plijesni roda Fusarium. Tijekom procesa proizvodnje piva DON je stabilan te prelazi iz sladovine u pivo i nusproizvode procesa - otpadni kvasac i trop. Analiza prisutnosti DON-a u pivima je izvođena na sustavu za tekućinsku kromatografiju sa masenom spektrometrijom – LC-MS/MS. U usporedbi sa craft pivima, rezultati istraživanja ukazuju na veće koncentracije DON-a u industrijskim pivima.
Ključne riječimikotoksini LC-MS/MS pivo
Naslov na drugom jeziku (engleski)The incidence of mycotoxins in commercial beers Croatian industrial and craft breweries
Povjerenstvo za obranuVinko Krstanović (predsjednik povjerenstva)
Natalija Velić (član povjerenstva)
Bojan Šarkanj (član povjerenstva)
Tomislav Klapec (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
During the storage and in the field, grains are exposed to various types of molds that are biosynthetizing highly toxic secondary metabolites - mycotoxins. Mycotixins of contaminated crops which are used in beer production found their way in beer and malts. The aim of this study was to compare the presence of mycotoxins in nineteen craft and fifteen industrial beer. Deoxynivalenol (Vomitoxin) is a mycotoxin of trichothecenes produced by Fusarium fungi. During the brewing process DON is stable and passes from the wort into beer and by products of the process - waste yeast and trop. Analysis of the presence of DON in beers is run on the system for liquid chromatography mass spectrometry LC-MS/MS. Compared with craft beers, the survey results indicate a higher concentration of DON in industrial beers.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mycotoxins LC-MS/MS beer
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:870449
PohranioIvana Šuvak