diplomski rad
Sadržaj antocijana, polifenola, flavonoida i antioksidativna aktivnost u crnim vinima slovačkih vinogorja

Vjeran Prce (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovSadržaj antocijana, polifenola, flavonoida i antioksidativna aktivnost u crnim vinima slovačkih vinogorja
AutorVjeran Prce
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj vinogorja i sorte na antioksidativnu aktivnost te na sadržaj flavonoida, polifenola i antocijana crnih vina iz slovačkih vinogorja. Uzeti su uzorci crnih vina slovačkih vinogorja (Levicka frankovka, Frankovka modra, Merlot, Alibernet te Cabernet Sauvignon). Određivan je sadržaj antocijana metodom prema Giusti i Wrolstadu (2001.), kojom je pokazano da na sadržaj antocijana utječe sorta, okolinski i klimatski uvjeti, odnosno godina berbe i karakteristike vinogorja. Najveći sadržaj antocijana je imalo vino Donjokarpatskog vinogorja, sorte Frankovka modra. Određeno je, da je sadržaj antocijana veći što je određena degradacija antocijana manja i obrnuto. Polifenolni spojevi su određeni metodom prema Folin – Ciocalteu, a flavonoidi metodom prema Kim, Jeong i Lee (2003), te je utvrđeno da njihov sadržaj u vinima ovisi o sorti, okolinskim i klimatskim uvjetima, odnosno o godini berbe i karakteristikama vinogorja. Antioksidativna aktivnosti je određivana ABTS metodom. Najveću antioksidativnu aktivnost pokazivala je sorta Merlot.
Ključne riječicrno vino antocijani polifenoli flavonoidi antioksidacijska aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Content of anthocyanins, polyphenols, flavonoids and antioxidant activity of red wines of Slovakian vineyards
Povjerenstvo za obranuTihomir Moslavac (predsjednik povjerenstva)
Andrija Pozderović (član povjerenstva)
Anita Pichler (član povjerenstva)
Mirela Kopjar (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-07-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The goal of this research was to examine the influence of vineyard and variety of grape on antioxidant activity, flavonoids, polyphenol and anthocyanin content in red wine from Slovakian vineyards.. The samples of wines from Slovakian vineyards were taken from the market (Levicka frankovka, Frankovka modra, Merlot, Alibernet te Cabernet Sauvignon). The content of anthocyanin was determinated according to Giusti and Wrolstad (2001.) which shown that a content of anthocyanin was affected by variety, environmental and climatic conditions, i.e. vintage and vineyard characteristics. The largest amont of anthocyanin had wine from Lesser Carpathian vineyard, the Frankovka modra variety. It is determinated that the lower degradation of anthocyanin leads to greater content of anthocyanin and vice versa. Polyphenol compounds were determined by Folin – Ciocalteu method, while flavonoids by method of Kim, Jeong and Lee (2003.) and it is shown that the amount of polyphenol and flavonoids in wine deppends on variety, environmental and climatic conditions, i.e. vintage and vineyard characteristics. Antioxidant activity was determined by ABTS- method. The greatest antioxidant activity had the Merlot wine.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)red wine anthocyanin polyphenol flavonoids antioxidant activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:620364
PohranioSanda Hasenay