diplomski rad
Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek

Leon Lenart (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovIspitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek
AutorLeon Lenart
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Kristina Mastanjević (komentor)
Sažetak rada
U ovom radu je provedeno istraživanje sladarske kakvoće 11 sorti ječma: sedam pivarsko-stočnih, dvije čisto pivarske i dvije stočne sorte ječma. Istraživanja obuhvaćaju analize iz 2011., 2012. i 2013. godine. Za udjele β-glukana uspoređivane su vrijednosti za ječam sa tri lokacije, Osijek, Slavonski Brod i Tovarnik. Analize ostalih parametara kakvoće radile su se samo na ječmu s Osječke lokacije. Cilj rada je bila usporedba dobivenih rezultata s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi, kako za pivarske i pivarsko-stočne tako i za stočne sorte ječma. Prema pokazateljima sladarske kakvoće ocijenjena je njihova podobnost za proizvodnju piva. Najbolje vrijednosti svih parametara kakvoće očekivano su pokazale obje pivarske sorte ječma (Vanessa i Tiffany). Kod pivarsko-stočnih sorti nisu zabilježena velika odstupanja od zadanih parametara, no među njima Maxim, Lukas i Gazda pokazuju lošije rezultate razlike fine i grube meljave i viskoznosti za 2011. godinu, te friabilnosti tijekom sve tri godine. Međutim, treba naglasiti da je stočna sorta Bravo pokazala izvrsne rezultate sladarske kakvoće 2011. godine u nekoliko određivanih parametara: friabilnosti (89,16 %), razlike fine i grube meljave (2 %), viskoznosti (1,5 mPas) i Kolbachovom indeksu (41,55 %).
Ključne riječiječam sladarska kakvoća
Naslov na drugom jeziku (engleski)The investigation of brewing quality of multipurpose barley cultivars of Agricultural Institute Osijek
Povjerenstvo za obranuNatalija Velić (predsjednik povjerenstva)
Kristina Mastanjević (član povjerenstva)
Gordana Šimić (član povjerenstva)
Marko Jukić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-10-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This paper presents a malting quality investigation of the 11 barley cultivars: seven brewing and feed (P/S), two strictly brewing (P) and two only feed barley cultivars (S), during 2011, 2012 and 2013. Three locations were also considered (Slavonski Brod, Tovarnik and Osijek) in this investigation, but only for content of β-glucans. Other malting quality analyses were carried out only on barley cultivars from Osijek. Based on obtained results, and their comparison to results in scientific and technical literature, the aim of this research was to assess the malting quality of strictly brewing, strictly feed and combined brewing and feed barley cultivars. According to their malting quality, their suitability for beer production was assessed. As expectedly, both of strict brewing cultivars (Vanessa and Tiffany) demonstrated the best malting quality parameters. Most of combined brewing and feed cultivars were within recommended values, except Maxim, Lukas and Gazda, which results were worse in difference between fine and coarse ground malt and in viscosity in 2011 and in friability during all three years. However, it should be noted that feed variety Bravo showed excellent results in 2011 in several parameters: friability (89,16 %), difference between fine and coarse ground malt (2%), viscosity (1,5 mPas) and Kolbach index (41,55 %).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)barley malting quality
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:248401
PohranioIvana Šuvak