diplomski rad
Utjecaj udjela soli na parametre kakvoće sira tipa Feta

Ana Stuparić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj udjela soli na parametre kakvoće sira tipa Feta
AutorAna Stuparić
Voditelj/MentorMirela Lučan (mentor)
Sažetak rada
Zadatak ovog rada bio je istražiti utjecaj udjela soli na razne parametre kvalitete sireva tipa Feta. U tu svrhu nasumično je odabrano 7 različitih vrsta sireva sa tržišta, koji su podvrgnuti analizi. Ispitivali su se: kemijski sastav sireva, fizikalna svojstva, boja, teksturalni profil (čvrstoća, ljepljivost, odgođena elastičnost, kohezivnost, gumenost, otpor žvakanju, elastičnost) te je provedena senzorska analiza. Rezultati su pokazali različite vrijednosti, u skladu s kojima su sirevi na kraju ocijenjeni i kategorizirani u skupine. S obzirom na dobivene rezultate izvedeni su zaključci o utjecaju udjela soli na razna fizikalna i teksturalna svojstva, ali i na ukupnu kvalitetu Feta sira.
Ključne riječisir Feta sir
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of salt content on the parameters of quality of Feta cheese
Povjerenstvo za obranuJovica Hardi (predsjednik povjerenstva)
Mirela Lučan (član povjerenstva)
Vedran Slačanac (član povjerenstva)
Jasmina Lukinac Čačić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-10-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to investigate the effect of salt on various parameters of quality of Feta cheese. For this purpose, 7 different types of cheeses were randomly selected from market, which were subjected to analysis. Evaluation of chemical composition of cheeses, physical properties, color, textural profile (hardness, adhesiveness, resilience, cohesiveness, gumminess, chewiness, springiness) and sensory analysis were performed. The results showed different values, in accordance with which the cheeses were rated and classified into groups. Based on the obtained results, conclusions were drawn about the impact of salt on a various physical and textural properties, but also on the overall quality of Feta cheeses.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cheese Feta cheese
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:808855
PohranioIvana Šuvak