završni specijalistički
Prilagodba postojećeg sustava upravljanja kvalitetom organizacije na zahtjeve norme ISO 9001:2015

Josipa Hećimović (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
Podaci o radu
NaslovPrilagodba postojećeg sustava upravljanja kvalitetom organizacije na zahtjeve norme ISO 9001:2015
AutorJosipa Hećimović
Voditelj/MentorLjiljana Primorac (mentor)
Borislav Miličević (komentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada bio je na primjeru organizacije koja se bavi proizvodnjom polutvrdih sireva prikazati mogući način prilagodbe postojećeg sustava upravljanja kvalitetom na zahtjeve novog izdanja norme ISO 9001:2015 primjenom procesnog pristupa i razmišljanja temeljenog na riziku. Primjenom SWOT i FMEA analize u radu su obrađeni zahtjevi norme ISO 9001:2015 koji se odnose na kontekst organizacije te na vanjska i unutarnja pitanja, kao i zahtjevi vezani uz radnje koje se bave rizicima i prilikama. Provedena procjena rizika pokazala je da organizacija koja ima integrirane sustave upravljanja prepoznaje rizike koji su vezani uz njezino poslovanje, premda oni do sada nisu sustavno praćeni, a većim uključivanjem uprave te kroz razvoj svijesti i kompetencija zaposlenika može se utjecati na smanjenje rizika.
Ključne riječikontrola kvalitete procjena rizika
Naslov na drugom jeziku (engleski)Adjusting the existing management system of organization according to the requirements of ISO 9001:2015
Povjerenstvo za obranuJurislav Babić (predsjednik povjerenstva)
Ljiljana Primorac (član povjerenstva)
Borislav Miličević (član povjerenstva)
Drago Šubarić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski specijalistički
Naziv studijskog programaSigurnost i kvaliteta hrane
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a specijalist/ specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. spec. techn. aliment.
Vrsta radazavršni specijalistički
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Based on the example of a company engaged in the production of semi-hard cheeses, this thesis analyses a possible adjustment of the existing system of quality management to the demands of the new norm ISO 9001:2015 with the application of process approach and risk-based thinking. Applying the SWOT and FMEA analyses, the requirements of the norm ISO 9001:2015, related to the organisation context and external and internal factors, are analysed, as well as the demands related to the activities dealing with risks and opportunities. The conducted risk assessment has showed that a company with a greater integration of the management system recognises the risks related to their business operations, even though they have not been systematically tracked or monitored, while a stronger involvement of the management, together with raising awareness and competences of employees, may affect the risk reduction.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)quality control risk assesment
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:696543
PohranioIvana Šuvak