završni rad
Utjecaj ß-glukana na kakvoću piva

Allen Andrašek (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj ß-glukana na kakvoću piva
AutorAllen Andrašek
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
ß-glukani, koji su sastavni dio ječma, ulaze u proces proizvodnje piva. Iz toga razloga potrebno je poznavati svojstva samih beta glukana te njihov utjecaj na kakvoću piva. U radu je opisan proces proizvodnje piva, sastav ječma te svojstva ß-glukana.
Ključne riječiglukan ječam pivo
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of ß-glucans on overall beer quality
Povjerenstvo za obranuVedran Slačanac (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-10-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
ß-glucans, which are an integral part of barley, enter the brewing process. Therefore it is necessary to know the properties of beta glucans and their impact on the quality of beer. This paper describes the process of brewing, properties of barley and ß-glucans.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)glucan barley beer
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:049929
PohranioSanda Hasenay