diplomski rad
Određivanje udjela ß-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2012.

Zoran Anđelić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovOdređivanje udjela ß-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2012.
AutorZoran Anđelić
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Sažetak rada
Ispitivani su udjeli β-glukana u domaćim sortama ječma (s posebnim osvrtom na području Istočne Hrvatske ) iz sezone 2012. Uzorci sorti su prikupljeni kao striktno pivarske (B), striktno stočne (F) i kao tzv. kombinirane sorte (BF) koje se mogu koristiti i za slađenje i za druge namjene. Ukupno je ispitano 10 sorti. Dobiveni rezultati pokazuju da je većina ispitivanih sorti (s obzirom na udjel β-glukana) bila u okviru preporučenih vrijednosti ili malo iznad. Rezultati također ukazuju da se sorte vrlo jasno razvrstavaju u određene grupe (B, F, BF), te da faktor sorta utječe, dok faktor lokacija ne utječe statistički znač ajno (p < 0,05) na udjel β-glukana. Ustanovljene su domaće sorte koje imaju odlične ili vrlo dobre vrijednosti za β -glukan (Gazda, Barun) u komparaciji sa standardima Vanessom i Tiffanyjem).
Ključne riječiječam sorte domaće sorte ječma β-glukan
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of ß-glucan content in domestic brewing barley varieties of 2012
Povjerenstvo za obranuNatalija Velić
Vinko Krstanović
Marko Jukić
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-07-18
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This paper considers the share of β-glucans in domestic barley varieties (from season 25012) on area of Eastern Croatia, with special review on malt and brewing industry recommended values. Samples were gathered as a strictly brewing (B), feed (F) and, so called combined (BF) varieties which can be used for malting, but also for some other purpose. Total of 12 varieties were examined. Also, three locations wer e considered (Slavonski Brod, Tovarnik and Osijek) in this investigation. The obtained results indicate that most of examined varieties (considering the β-glucan share) were within recommended values or slightly above them. Results also indicate that varieties are easily classified into aforementioned groups (B, F,BF), and that variety affects the share of β-glucans and location does not affect the share of β-glucans in a way that is statistically significant (p < 0.05). Furthermore, results show that in t otal examined spectrum of varieties there are domestic varieties which have excellent or very good values for β-glucan (Gazda, Barun) in comparison with standard varieties (German varieties Vanessa and Tiffany).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)barley β-glucan
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:115213
PohranioSanda Hasenay