završni rad
Uloga mikroorganizama pri izolaciji biološki aktivnih tvari

Lorna Nikolić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovUloga mikroorganizama pri izolaciji biološki aktivnih tvari
AutorLorna Nikolić
Voditelj/MentorLidija Dujmović (mentor)
Sažetak rada
Biološki aktivne tvari su prirodne ili sintetičke tvari koje imaju pozitivan učinak u životu živih bića. Važno svojstvo bioaktivnih mikrobnih metabolita je njihovo pozitivno djelovanje na okolinu, zatim raznolika biološka aktivnost, te jedinstvena kemijska struktura. Biološki aktivne tvari moguće je dobiti djelovanjem mikroorganizama, izolacijom iz biljnog tkiva i višestaničnih algi te pomoću genetičkog i metaboličkog inženjeringa. Tvari izolirane iz mikroorganizama najčešće se dodaju u hranu ili se koriste kao dodatci prehrani u svrhu pozitivnog učinka na ljudski organizam. Veliki broj biološki aktivnih tvari, kao što su primjerice neke aminokiseline, organske kiseline i vitamini, nastaju prilikom sekundarnog metabolizma pa su poznati i pod pojmom sekundarni metaboliti. Pomoću mikroorganizama može se provoditi i transformacija jednih vrsta steroida u druge. Antibiotici također pripadaju u biološki aktivne tvari koje proizvode mikroorganizmi. Poznato je kako antibiotici djeluju pogubno na rast nekih mikroorganizama, stoga je važna i njihova primjena u medicini, stočarstvu i poljoprivredi. Radom mikroorganizama mogu se dobiti i probiotici koji također imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.
Ključne riječibiološki aktivne tvari mikroorganizmi sekundarni metaboliti antibiotici
Naslov na drugom jeziku (engleski)Role of microorganisms in isolation of biologically active compounds
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Biologically active compounds are natural or synthetic substances which have positive influence on life of every living being. Positive environmental influence, various biological activity and unique chemical structure are the most important properties of bioactive microbial metabolites. Biologically active compounds can be obtained with microorganism activity, isolation from plant tissue and multicellular algae and with genetical and metabolic engineering. Compounds isolated from microorganisms are mostly added in food or are used as food additives for the purpose of aiding human health. Large number of biologically active compounds, like aminoacids, organic acids and vitamins, arise during secondary metabolism, therefore they are known as secondary metabolites. With microbial utilization it's also possible to transform one type of steroids to another. Another biologically active compounds gained by utilizing microbes are antibiotics and probiotics. Negative effect of antibiotics on mycrobial growth is very well known, thus their usage in medicine, livestock farming and agriculture is very important and probiotics are compounds which also hold great positive influence on human health.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)biologically active compounds microorganisms secondary metabolites antibiotics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:724792
PohranioIvana Šuvak