završni rad
Autentičnost meda

Ivana Miljević (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
Podaci o radu
NaslovAutentičnost meda
AutorIvana Miljević
Voditelj/MentorIvana Flanjak (mentor)
Sažetak rada
Med je sladak proizvod kojeg proizvode medonosne pčele iz nektara biljaka i/ili medne rose. U med ne smiju biti dodani nikakvi sastojci niti se smije neka njegova sastavnica ukloniti. Med ne smije imati neprihvatljiv okus, miris ili poprimiti strane tvari tijekom prerade i skladištenja. Ne smije početi fermentirati niti se smije zagrijavati ili obrađivati u tolikoj mjeri da se njegov sastav promijeni i kvaliteta umanji. Autentičnost meda promatra se sa dva aspekta, autentičnost proizvodnje i autentičnost u pogledu deklariranja. Dokazivanje autentičnosti proizvodnje odnosi se na provjeru uvjeta proizvodnje i daljnje prerade meda te provjeru dodatka šećernih sirupa u med. Dokazivanje autentičnosti u pogledu deklariranja odnosi se na provjeru opisa odnosno navođenje botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda, a određuje se kombinacijom metoda koje uključuju senzorsku i peludnu analizu te određivanje fizikalno-kemijskih parametara. U novije vrijeme koriste se moderne instrumentalne tehnike u kombinaciji sa statističkim tehnikama kako bi se pronašli markeri botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda.
Ključne riječimed botaničko podrijetlo zemljopisno podrijetlo
Naslov na drugom jeziku (engleski)Authenticity of honey
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Honey is a sweet substance produced by the honeybees from nectar and/or honeydew. Honey must not contain any added ingredients nor any of its' natural components may be removed. Honey must have appropriate aroma and flavour for particular honey type. Processing and storage must be in adequate conditions in order to retain its' quality and minimise degradation process. Authenticity of honey is estimated through production authenticity and denomination authenticity. Production authenticity implies to the determination of production and processing conditions and detection of added sugar syrups into honey. Authenticity with respect of denomination includes determination of botanical and geographical origin of honey. Classical botanical origin determination procedure includes a combination of three complementary methods: sensory, physico-chemical and pollen analysis. Recenty, modern instrumental techniques in combination with statistical methods are used to find chemical markers for botanical and geographical origin of honey.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey botanical origin geographical origin
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:621270
PohranioIvana Šuvak