završni rad
Prehrana i upalne bolesti crijeva

Anja Crnogaj (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovPrehrana i upalne bolesti crijeva
AutorAnja Crnogaj
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Upalne bolesti crijeva su kronične bolesti gastrointestinalnog sustava koje mogu zahvaćati bilo koji dio probavne cijevi. Tri klasična oblika bolesti su ulcerozni kolitis, Chronova bolest i intermedijarni oblik bolesti (indeterminirani kolitis). Ulcerozni kolitis je bolest vezana isključivo za debelo crijevo. Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, ali najčešće je riječ o zadnjem dijelu tankog crijeva ili debelom crijevu. Uz kirurško i medikamentno liječenje, sastavni dio liječenja upalnih bolesti crijeva, posebice Chronove bolesti, je i nutritivna terapija. Naime, stres i neadekvatna prehrana uvelike pogoršavaju simptome Crohnove bolesti, stoga se pacijentima savjetuje prehrana prilagođena individualnim potrebama. Ukoliko osoba boluje od Crohnove bolesti, uravnotežena prehrana može joj pomoći da se osjeća bolje i ublažiti simptome, a uz to i smanjiti rizik za razvoj bolesti srca ili nekih vrsta raka.
Ključne riječibolesti crijeva Chronova bolest prehrana nutritivna terapija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Diet and inflammatory bowel diseases
Povjerenstvo za obranuDaniela Čačić Kenjerić (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Crohn's disease is a chronic inflammatory bowel disease that can affect any part of the digestive system, but most often it comes to the last part of the small intestine or colon. This disease can occur at any time in life, are also possible long periods of remission, when there are no symptoms. The exact cause of Crohn's disease is not known, but most often associated with infections, immune system dysfunction and nutrition. Beside surgical and pharmacological, treatments of inflammatory bowel disease, especially Chron's disease, include nutritional therapy. Namely, stress and poor diet greatly worsen the symptoms of Crohn's disease, and therefore patients are advised to practice a healthy diet tailored to individual needs. If person suffers from Crohn's disease, a balanced diet can help it to feel better and relieve the symptoms, at the same time reducing the chances of developing heart disease and some cancer types.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)bowel disease Crohn's disease nutrition nutritional therapy
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:114576
PohranioSanda Hasenay