završni rad
Smrzavanje u procesima prehrambene industrije

Mislav Bešlić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovSmrzavanje u procesima prehrambene industrije
AutorMislav Bešlić
Voditelj/MentorAnita Pichler (mentor)
Sažetak rada
Konzerviranje namirnica zamrzavanjem u današnjem svijetu je sve učestalija metoda očuvanja same namirnice. Na početku rada objasnit ćemo detaljno pojam same namirnice, ali i načine njenog čuvanja. Budući da ćemo se baviti samo zamrzavanjem, kao metodom konzerviranja, objasnit ćemo osnovne značajke metode i pojasniti rashladne sustave. Mogućnosti zamrzavanja namirnica razvojem tehnologija sve su veće tako da razlikujemo nekoliko postupaka zamrzavanja, kao što su postupci zamrzavanja prema brzini zamrzavanja i postupci zamrzavanja prema načinu dovođenja topline. Kao metodu zamrzavanja, detaljnije ćemo objasniti zamrzavanje imerzijom i raspršivanjem. Zamrzavanje, kao metoda konzerviranja, ima utjecaj na same namirnice što smo raščlanili na, utjecaj na mikroorganizme i enzime. Također, utjecaj zamrzavanja je vidljiv i pri odmrzavanju namirnice, što je objašnjeno u zadnjem poglavlju.
Ključne riječikonzerviranje namirnica zamrzavanje rashladni sustavi imerzija raspršivanje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Freezing in processes of food industry
Povjerenstvo za obranuAnita Pichler (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Preservation of foods by freezing in today's world is increasingly common method of preserving their own food. At the beginning of the work, we will explain, in detail, the concept of food, and the ways of its preservation. Since we deal with only freezing, as the method of preservation, we will explain the basic features of the method and explain cooling systems. Freezing options of food technology development are increasing so that there are several methods of freezing, such as the speed of freezing methods and freezing processes of freezing mode, the heat conducting. As a method of freezing, we will explain, in detail, freeze immersion and spray. Freezing, as a method of preservation, has an impact on the very foods that we have analyzed the impact on, microorganisms and enzymes. Also, the impact of frost is visible while defrosting food, as discussed in the last chapter.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)canning food freeze cooling systems immersion spray
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:714733
PohranioSanda Hasenay