završni rad
Funkcionalna svojstva sportskih napitaka

Ilijana Vukadin (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovFunkcionalna svojstva sportskih napitaka
AutorIlijana Vukadin
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu su opisani sportski napitci i dane su podjele tih napitaka po kategorijama. Također opisana je uloga vode u organizmu, zatim prehrambene potrebe i konačno su dane preporuke unosa vode. Nakon toga se obrađuju sportski napitci, gdje je dana teoretska podloga za razumijevanje procesa koji su bitni za interakciju između napitaka i organizma. Kasnije se rad bavi kategorizacijom sportskih napitaka u ovisnosti o njihovim značajnim karakteristikama koje ih razlikuju od ostalih napitaka. U ovom završnom radu je pokazano da konzumacija određene kategorije pića dovodi do različitih performansi sportaša. Također postoji i ovisnost o vrsti sporta s kojim se sportaš bavi, energetskim zalihama organizma, dužini trajanja aktivnosti te klimatskim uvjetima. Cilj sportskih napitaka je održavanje ravnoteže tekućine u ogranizmu, tj. omogućavanje pravilnog funkciniranja Na/K crpke.
Ključne riječinutricionizam prehrana sportaši sportski napitci
Naslov na drugom jeziku (engleski)Sports drinks and their functional properties
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This thesis describes sports drinks and their classifications. It also provides fundamental principles for better understanding of human organism. Firstly, a role of water in organism has been described followed by daily recommendations of water intake and theoretical background has been described for appropriate nutrition. Secondly, sports drinks have been analyzed with given theoretical background for the purpose of understanding processes necessary for interaction between drinks and human organism. Thirdly, sports drinks have been categorized in dependence of their significant characteristics where each one of them has distinct properties. Finally, in this thesis it has been shown that consuming particular categories of sports drinks leads to different overall performance results, where the choice of certain category dependes primarily on type of sport, then organism energetic supply, duration of activity and finally on climate condidions. Main goal of sports drinks is to provide balance of fluids within human organism, i.e. to provide proper functioning of sodium/potassium pump.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)nutrition athletes sports drinks
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:821850
PohranioIvana Šuvak