diplomski rad
Procjena energetske vrijednosti i nutritivnog sastava jelovnika u Kaznionici u Lepoglavi

Lidija Šoher (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovProcjena energetske vrijednosti i nutritivnog sastava jelovnika u Kaznionici u Lepoglavi
AutorLidija Šoher
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Osnovu za pravilan rast i razvoj organizma te očuvanje dobrog zdravlja čini pravilna prehrana, kojoj sve veću pozornost pridaju i institucionalne kuhinje, pa tako i one zatvorskog sustava. Napravljena je analiza mjesečnog jelovnika Kaznionice u Lepoglavi s ciljem utvrđivanja njegove energetske vrijednosti i nutritivnog sastava, te temeljem rezultata dane smjernice za unaprjeđenje. Analizirani su jelovnici sa i bez dodatnog obroka (gableca), na kojeg zatvorenici radom ostvaruju pravo. Prehrana zatvorenika planira se prema važećem zakonodavnom okviru, te su dobivene vrijednosti uspoređene s preporukama danim Pravilnikom o standardima smještaja i prehrane zatvorenika, te onim za odrasle osobe. Analiza je pokazala da dnevni energetski unos oba jelovnika nadilazi preporuke, a sukladno tome povišen je i unos makronutrijenata i njihovih sastavnica. Dnevni unosi vitamina B skupine zadovoljavaju preporučene unose, unos vitamina C, E, A i D ne zadovoljava preporuke, dok je unos vitamina K viši od preporučenog. Od minerala zadovoljeni su unosi Ca, K i Cu, unosi P, Na, Fe, Sn, i Mn viši su od preporuka, a unos Mg i Zn ne zadovoljava preporuke. Na kraju su dane smjernice koje pokazuju kako se promjenom rasporeda već postojećih obroka mogu uravnotežiti energetske vrijednosti te doprinos makronutrijenata u ukupnom energetskom unosu.
Ključne riječijelovnik energetska vrijednost nutritivni sastav nutricionizam prehrana Kaznionica u Lepoglavi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Caloric value and nutritional composition assessment of menus in Lepoglava penitentiary
Povjerenstvo za obranuTomislav Klapec (predsjednik povjerenstva)
Daniela Čačić Kenjerić (član povjerenstva)
Ivana Flanjak (član povjerenstva)
Ivica Strelec (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-12-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Balanced diet makes the basis for proper growth and development as well as for preservation of good health.Therefore, all institutional kitchens, including those of the prison system, pay greater attention to nutrition. Ananalysis of monthly menu in Lepoglava Penitentiary has been made to determine its caloric value andnutritional composition, and based on the results, guidelines for improvement are given. Menus with andwithout additional meals, to which prisoners on work assignments are entitled, were analyzed. Prisoner diet isplanned according to the current legislation, so the obtained values are compared with the recommendations given by Regulations on standards of accommodation and meals for inmates, as well as those for adults. The analysis showed increased daily caloric intake of both menus, and accordingly increased macronutrients and their constituents intake. Daily intake of B vitamins meet recommended intake, intakes of vitamins C, E, A and D do not meet the recommendations, while vitamin K intake is higher than recommended. Recommendations on Ca, K and Cu intake are met, P, Na, Fe, Sn and Mn intakes are higher than recommended, and intakes of Mg and Zn do not meet the recommendations. Finally, guidelines that are given show how changing the timing of the existing meals can balance the energy value and macronutrient contribution to total energy intake.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)menu caloric value nutritional composition nutrition Lepoglava Penitentiary
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:836059
PohranioIvana Šuvak