završni rad
Tehnologija proizvodnje hladno prešanog lanenog ulja

Andrijana Martinović (2017)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovTehnologija proizvodnje hladno prešanog lanenog ulja
AutorAndrijana Martinović
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
Lan, (Linum usitatissimum L.) biljka je koja ima različitu primjenu te predstavlja jednu od najstarijih tekstilnih biljaka. Sjeme lana je bogat izvor masnih kiselina i proteina te se stoga koristi kao sirovina za proizvodnju ulja. Odličan je izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Hladno prešano laneno ulje proizvodi se mehaničkim prešanjem, bez zagrijavanja sjemenki prilikom čega dolazi do očuvanja nutritivne vrijednosti te postizanja kvalitete proizvoda. Za proizvodnju hladno prešanog lanenog ulja iznimnu važnost predstavlja kvaliteta sirovine te prije prešanja sirovina mora proći operacije čišćenja i sušenja. Pročišćavanje sirovog ulja vrši se isključivo pranjem vodom, taloženjem, centrifugiranjem i filtriranjem. Cij rada je predstaviti karakteristike i proizvodnju lanenog ulja dobivenog hladnim prešanjem.
Ključne riječiulje lan hladno prešano ulje
Naslov na drugom jeziku (engleski)The technology of producing cold pressed flaxseed oil
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-05-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Lan, Linum usitatissimum L. is a plant that has many uses and is one of the oldest textile plants. Flaxseed is a source of fatty acids and proteins and therefore is used as a raw material for oil production. An excellent source of omega 3 and omega 6 fatty acids. Cold pressed oils are produced by mechanical pressing, without heating, which results in preserving nutritional value and achieving product quality. For the production of cold pressed oils, the quality of the raw material is of paramount importance and before the pressing of the raw material it is necessary to undergo the operations of cleaning, peeling and slicing. The purification of the oil is carried out exclusively by washing with water, precipitation, centrifugation and filtration. The paper's work is to present the characteristics and production of flaxseed oil obtained by cold pressing.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)oil lan cold pressed oil
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:757530
PohranioIvana Šuvak