diplomski rad
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna

Nikolina Bošnjaković (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za modeliranje, optimiranje i automatizaciju
Podaci o radu
NaslovPrimjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna
AutorNikolina Bošnjaković
Voditelj/MentorJasmina Lukinac Čačić (mentor)
Daliborka Koceva Komlenić (komentor)
Sažetak rada
Cilj diplomskog rada bio je primjenom računalne analize slike pratiti boju čajnog peciva od pšeničnog brašna tijekom pečenja. Čajna peciva su proizvedena u laboratorijskim uvjetima pri čemu su pripremljeni uzorci različite recepture (različiti udjeli natrijevog hidrogenkarbonata 0,6 , 1,11 i 1, 6 , dodatak šećera različite granulacije 800 m, 1000 m te šećer u prahu. Uzorcima je praćena dinamika promjene boje tijekom pečenja pri temperaturama od 180 °C, 205 °C i 230 °C. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje (ΔECVS prikazani su tablično i grafički te je određena varijabilnost boje obzirom na vrstu zamjesa. Uspoređujući ukupnu promjenu boje različitih zamjesa uzorci s dodatkom 0,65 % NaHCO3 imali su najmanju ukupnu promjenu boje. Ukupna promjena boje donjeg dijela uzoraka bila je veća u odnosu na površinu uzoraka (ΔE=4,49-1 ,83 površina tj. ΔE=12,18-29,80 donji dio uzoraka) pri svim temperaturama i vremenima pečenja. Prosječne vrijednosti ukupne promjene boje svih uzoraka čajnog peciva najmanje su kod granulacije šećera od 1000 m pri svim temperaturama pečenja (ΔE=4,49-14,87 površina tj. ΔE=12,18-19,90 donji dio uzoraka).
Ključne riječičajno pecivo računalna analiza slike boja granulacija šećera udio NaHCO3
Naslov na drugom jeziku (engleski)Application of digital image analysis to colour changes of wheat-flour tea biscuits
Povjerenstvo za obranuFrane Čačić Kenjerić
Jasmina Lukinac Čačić
Daliborka Koceva Komlenić
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za modeliranje, optimiranje i automatizaciju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-07-22
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of the work was to monitor the colour changes of tea biscuits during the baking with the application of digital image analysis. Tea biscuits were produced in the laboratory. The samples were prepared by different recipes (different shares of sodium bicarbonate: 0.65%, 1.11% and 1.56%, and different granulation of sugars: <800 microns, > 1000 microns and sugar powder). Changes of colour during baking were observed at three baking temperatures: 180, 205 and 230 °C. The results of total colour change (ΔECVS) are presented in tables and graphically. Comparing the overall colour change, samples supplemented with 0.65% NaHCO3 had the lowest overall colour change. The total colour change of the bottom of the samples was higher than in samples surface (ΔE = 4.49-15.83 surface, ΔE = 12.18-29.80 bottom of the sample) at all temperatures and baking times. Average values of total colour change of samples (with granulation sugar 1000 microns) at all baking temperatures were lower (ΔE=4.49-4.87 surface, ΔE=12.18-19.90 bottom of the sample).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)tea biscuits digital image analysis colour granulation of sugar NaHCO3 share
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:108578
PohranioSanda Hasenay