diplomski rad
Utjecaj aktiviteta vode, temperature i timola na rast odabranih vrsta plijesni roda Aspergillus

Mirna Knezović (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovUtjecaj aktiviteta vode, temperature i timola na rast odabranih vrsta plijesni roda Aspergillus
AutorMirna Knezović
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Istražen je učinak temperature, timola i aktiviteta na odabrane vrste plijesni roda Aspergillus: A. carbonarius, A. flavus i A. parasiticus. Rast plijesni je istražen na krmivu SKDN koje je sterilizirano ϒ– zračenjem čiji je aktivitet vode prilagođen zamjenom vode glicerolom na 0,90; 0,93; 0,95 i 0,97. Inkubacija plijesni je trajala 30 dana, pri 18 i 25 °C. Inhibitorni učinak timola je istražen u tri koncentracije: od 62,5 do 1500 ppm u ovisnosti o aktivitetu vode. Rast kolonije plijesni je praćen mjerenjem promjera kolonije (u mm) svaki drugi dan inkubacije. Niža temperatura od 18 °C najsnažnije usporava rast svih odabranih plijesni, posebno vrstu A. flavus čiji je rast u potpunosti inhibiran pri najnižem aktivitetu vode (0,90). Pri višoj temperaturi, rast plijesni ovisi o aktivitetu vode i koncentraciji timola, pri čemu veće koncentracije snažnije inhibiraju rast odabranih vrsta plijesni.
Ključne riječitemperatura timol aktivitet vode Aspergillus
Naslov na drugom jeziku (engleski)Impact of water activity, temperature and thymol on selected Aspegillus species growth
Povjerenstvo za obranuDajana Gašo-Sokač
Hrvoje Pavlović
Lidija Lenart
Spomenka Kovač
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The effect of temperature, thymol and water activity was determined to selected Aspergillus species: A. carbonarius, A. flavus and A. parasiticus. The growth of fungi was assessed on forage SKDN that sterilized by ϒ –radiation which water activity level was reduced by glycerol addition to 0.90; 0.93; 0.95 and 0.97. Incubation lasted for 30 days at 18 and 25 °C. Thymol was added into growth media in three different concentrations raging from 62,5 to 1500 ppm, depending on water activity level. Colony growth was measured every other day measuring it`s diameter in mm. Lower incubation temperature (18 °C) had the most inhibitory effect to growth of tested species, specially to A. flavus (complete growth inhibition at lowest water activity level of 0.90). At higher temperature (25 °C) fungal growth is dependent on water activity and thymol concentration. Higher thymol concentrations applied had the most potent inhibitory effect to selected fungal species growth.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)temperature thymol water activity Aspergillus
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:101717
PohranioIvana Šuvak