diplomski rad
Mikotoksini u žitaricama žetve 2013. u Hrvatskoj

Marijana Grec (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovMikotoksini u žitaricama žetve 2013. u Hrvatskoj
AutorMarijana Grec
Voditelj/MentorTomislav Klapec (mentor)
Sažetak rada
Žitarice na polju i tijekom skladištenja izložene su različitim vrstama plijesni, što za posljedicu može imati kontaminaciju mikotoksinima. Najčešća je kontaminacija hrane i krmiva aflatoksinima, deoksinivalenolom, fumonizinima, ohratoksinom A i zearalenonom u različitim koncentracijama ovisno o okolišnim uvjetima na polju i u skladištu. Cilj ovog rada bio je odrediti pojavnost mikotoksina u hrvatskim žitaricama žetve 2013. U tu svrhu prikupljena su 24 reprezentativna uzorka žitarica (pšenice, ječma i zobi) namijenjena ljudskoj prehrani. Za određivanje mikotoksina korištena je multimikotoksinska metoda tekućinske kromatografije – tandemske masene spektrometrije (LC-MS/MS). Rezultati su utvrdili prisutnost Fusarium mikotoksina, a u manjim koncentracijama detektirani su i mikotoksini rodova Alternaria, Penicillium, Aspergillus, ergot alkaloidi te mikotoksini drugih rodova plijesni. Relativno niske prosječne razine kontaminacije dobivene u ovom radu bi se mogle objasniti toplim i suhim vremenom u periodu cvatnje i žetve žitarica.
Ključne riječižitarice mikotoksini LC-MS/MS deoksinivalenol Hrvatska
Naslov na drugom jeziku (engleski)Mycotoxins in cereals of 2013 harvest in Croatia
Povjerenstvo za obranuDaniela Čačić Kenjerić
Tomislav Klapec
Natalija Velić
Daliborka Koceva Komlenić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-24
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cereals are naturally exposed to different species of fungi both in the field and during storage, which may result in mycotoxin contamination of cereal grains. Most commonly, food and feeds are contaminated with aflatoxins, deoksynivalenol, fumonisins, ochratoxin A, and zearalenone in a wide range of concentrations, dependent on environmental and storage conditions. The aim of this study was to determine the occurrence of mycotoxins in cereals from 2013 harvest in Croatia. Twenty-four representative samples of cereals (wheat, barley and oats) for human consumption were collected for this purpose. The mycotoxins were determined using a multimycotoxin method by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The results indicated the presence of Fusarium mycotoxins although lower concentrations of Alternaria, Penicillium, Aspergillus, ergot alkaloids and other fungal metabolites were detected as well. Relatively low average contamination levels observed in this study could be associated with a warm and dry weather during flowering and harvest periods.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cereals mycotoxins LC-MS/MS deoxynivalenol Croatia
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:707783
PohranioSanda Hasenay