diplomski rad
Utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada

Franc Agatić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada
AutorFranc Agatić
Voditelj/MentorNatalija Velić (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj infekcije pšenice s plijesni Fusarium culmorum na odabrane pokazatelje kakvoće pšeničnog slada. Provedeno je mikroslađenje dva genotipa pšenice Lucija i Osk. 110/09 od kojih je svaki genotip bio predstavljen s četiri uzorka; uzorak „1“ je kontrola, uzorak „2“ je tretiran fungicidima i nije umjetno inficiran s plijesni, uzorak „3“ je inficiran s plijesni F. culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „4“ inficiran s plijesni F. culmorum i nije tretiran fungicidima. Nakon mikroslađenja, provedena je mikotoksikološka analiza dobivenih uzoraka slada (osušeni i stabilizirani), kao i uzoraka pšenice. Nadalje, ispitivan je utjecaj infekcije s plijesni F. culmorum i tretmana fungicidima na masu 1000 zrna, hektolitarsku masu zrna slada, razliku ekstrakta, boju sladovine, vrijeme ošećerenja, brzinu filtracije, udio formolnog dušika (FAN), Kolbach index te udio alkohola u prevreloj sladovini. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da infekcija oba korištena genotipa pšenice s plijesni F. culmorum pridonosi smanjenju kakvoće dobivenog slada.
Ključne riječipšenica slad pšenični slad infekcija Fusarium culmorum
Naslov na drugom jeziku (engleski)Impact of Fusarium culmorum wheat infection on selected indicators of wheat malt quality
Povjerenstvo za obranuVinko Krstanović
Natalija Velić
Tomislav Klapec
Valentina Španić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determine the effect of Fusarium culmorum fungi infection of wheat on the wheat malt quality indicators. Conducted micromalting procedure included two different wheat genotypes, Lucija and Osk. 110/09- each variety contained four samples, where the sample „1" was the control, the sample „2" was not contaminated with fungus and was treated with fungicides, sample „3" was contaminated with F. culmorum and treated with fungicides and sample „4" was contaminated with F. culmorum and was not treated with fungicides. Mycotoxicological analysis were conducted on wheat and malt samples (dried and stabilized malt). The impact of F. culmorum contamination on some malt quality parameters was examined. This included the test weight and of 1000 kernel weight of malt, extract difference, congress wort colour, saccharification time, filtration speed, formol nitrogen share (FAN), Kolbach index and alcohol share in congress wort. The results showed that contamination of wheat with F. culmorum significantly contributed wheat malt quality indicators decrease.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wheat malt wheat malt infection Fusarium culmorum
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:375279
PohranioSanda Hasenay