Naslov | Primjena kvasca Saccharomyces cerevisiae u biotehnološkoj proizvodnji |
Autor | Marija Guberac |
Voditelj/Mentor | Natalija Velić (mentor)
|
Sažetak rada | Pretpostavlja se kako su kvasci iz roda Saccharomyces najstariji komercijalno korišteni mikroorganizmi. Najznačajniji predstavnik ovog roda je kvasac Saccharomyces cerevisiae, koji je najčešće korišten kvasac u biotehnološkoj proizvodnji. Različiti sojevi ovog kvasca upotrebljavaju se u proizvodnji piva, vina, jakih alkoholnih pića, etanola (biogoriva), enzima, biofarmaceutika te u pekarstvu. Ovaj kvasac ujedno je i temeljni modelni organizam za proučavanje eukariotske stanice, koji se odlikuje jedostavnim i jeftinim uzgojem i lakom genetičkom manipulacijom. Cilj rada je dati prikaz osnovnih svojstava kvasca S. cerevisiae te njegove primjene u biotehnološkoj proizvodnji. |
Ključne riječi | kvasci Saccharomyces cerevisiae biotehnološka proizvodnja |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | The use of Saccharomyces cerevisiae in biotechnological production |
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Zavod za procesno inženjerstvo Katedra za bioprocesno inženjerstvo |
Mjesto | Osijek |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Prehrambena tehnologija |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ. bacc. ing. techn. aliment. |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2018-09-24 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Yeasts of the genus Saccharomyces are believed to be the oldest commercially used microorganisms. The most important representative of this genus is Saccharomyces cerevisiae, which is the most commonly used yeast in biotechnological production. Various strains of S. cerevisiae are used daily for the production of wine, beer, bread, strong alcoholic beverages, ethanol (biofuels), enzymes, biopharmaceuticals and bakery products. This yeast is also used as a model organism for studying the eukaryotic cell and is characterised by short life-cycle and easy cultivation and genetic manipulation. The aim of this work is to give an overview of the S. cerevisiae characteristics and its application in biotechnological production. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | yeast Saccharomyces cerevisiae biotechnological production |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:714043 |