diplomski rad
Utjecaj dodatka kukuruzovine na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor

Anita Kolaković (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za termodinamiku i reakcijsko inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj dodatka kukuruzovine na aktivnost lakaze tijekom submerznog uzgoja Trametes versicolor
AutorAnita Kolaković
Voditelj/MentorMarina Tišma (mentor)
Sažetak rada
Cilj rada bio je optimirati sastav hranjive podloge za proizvodnju enzima lakaze iz gljive bijelog truljenja Trametes versicolor AG 613 koristeći metodu odzivnih površina. Istraživan je utjecaj početne koncentracije biomase, glukoze, kukuruzne silaže i Calplexa H90 na volumnu aktivnost lakaze. Najveća aktivnost lakaze (V.A. = 2345,9 U dm-3) je postignuta treći dan fermentacije u pokusu s početnom koncentracijom inokuluma (γX,0 = 20 g dm-3), glukoze (γGlukoza = 10 g dm-3), kukuruzne silaže (γIND,0 = 40 g dm-3) i Calplexa H90 (γCalplex = 5 g dm- 3).
Ključne riječiTrametes versicolor lakaza submerzna fermentacija metoda odzivnih površina
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of corn silage addition on laccase activity during submerge cultivation of Trametes versicolor
Povjerenstvo za obranuMirela Planinić
Marina Tišma
Ana Bucić-Kojić
Sandra Budžaki
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za termodinamiku i reakcijsko inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this work was to optimize the nutrient media for the production of laccase from Trametes versicolor AG 614. The influence of initial concentration of inoculum, glucose, corn silage and Calplex H90 were investigated. The highest laccase activity (2345,9 U dm-3) was gained after three days of fermentation with the initial concentration of inoculum (γX,0 = 20 g dm-3), glucose (γGlukoza = 10 g dm-3), corn silage (γIND,0 = 40 g dm-3) and Calplexa H90 (γCalplex = 5 g dm- 3).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Trametes versicolor laccase submerged fermentation response surface method
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:472632
PohranioIvana Šuvak