diplomski rad
Utjecaj dodatka antioksidanasa na održivost makovog ulja

Marina Karimović (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj dodatka antioksidanasa na održivost makovog ulja
AutorMarina Karimović
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
Papaver somniferum L. (mak) je bogat nezasićenim masnim kiselinama od kojih se najviše ističu oleinska i linolna masna kiselina. Konzumacijom maka smanjuje se mogućnost različitih oboljenja na organizam čovjeka kao što su reguliranje krvnog tlaka i grušanje krvi, liječenje upalnih procesa, usporavanje pojave raka. U ovom radu ispitivana je oksidacijska stabilnost hladno prešanog makovog ulja, sa i bez dodanih antioksidanasa i sinergista. Primjenom Oven testa utvrđen je utjecaj dodataka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost makovog ulja. Antioksidansi korišteni u ovom istraživanju su ekstrakt ružmarina (OxyLess®.CS) (0,1 i 0,2%), ekstrakt zelenog čaja (0,1 i 0,2%), ekstrakt nara (0,1 i 0,2%), eterično ulje rtanjskog čaja (0,05%) i propil galat (0,01%). Od sinergista su korišteni askorbinska i limunska kiselina u koncentraciji od 0,01%. Uz oksidacijsku stabilnost ispitani su i osnovni parametri kvalitete hladno prešanog makovog ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod stabilizacije makovog ulja pokazala je primjena ekstrakta zelenog čaja (0,1% i 0,2%). Dodani sinergisti (limunska i askorbinska kiselina) produžuju antioksidacijsko djelovanje ekstrakta ružmarina (OxyLess®.CS) i ekstrakta nara na stabilizaciju makovog ulja.
Ključne riječimakovo ulje oksidacijska stabilnost antioksidansi sinergisti
Naslov na drugom jeziku (engleski)The influence of antioxidants on the stability poppy oil
Povjerenstvo za obranuAndrija Pozderović
Tihomir Moslavac
Vedran Slačanac
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Papaver somniferum L. (poppy seeds) is rich in nonsaturated fatty acids such as olein and linoleic fatty acids. Consummation of poppy seeds reduces risk of chronic diseases (cancer, inflammatory process, regulation of blood pressure and coagulation of blood). In this thesis, oxidation stability of cold-pressed poppy seed oil was tested with and without added antioxidants using the Oven test, thus identifying the influence of individual natural antioxidant on the oxidation stability of the extracted poppy seed oil. The antioxidants used in this study are rosemary extract (Oxy Less® .CS) (0,1 and 0,2%), green tea extract(0,1 i 0,2%) and pomegranate extracts(0,1 i 0,2%), savory tea volatile oil at concentration of 0,05 % and synthetic propyl gallate (0,01%). Synergists used in this study were ascorbic acid and citric acid at concentration of 0, 01%. Along with tested oxidation stability, the basic parameters of quality of cold – pressed poppy seed oil were also tested. The study determined that the extract of green tea (0, 1% i 0, 2%) had the best effect on stabilisation of poppy seed oil. Added synergists (lemon and ascorbic acid) extend antioxidant activity of rosemary extract (Oxy Less® .CS) and pomegranate extract on poppy seed oil stabilisation.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)poppy seed oil oxidation stability antioxidants synergists
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:403884
PohranioIvana Šuvak